Biznis je biznis

Jačanje vojne suradnje Rusije i Irana

Sci-Tech / Tehnologija | 21. 10. 2013. u 19:29 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnik ruskih zračnih snaga, general Viktor Bondarev, sastao se sa svojim iranskim kolegom u Teheranu kako bi razgovarali o jačanju vojne suradnje između ove dvije zemlje, izvijestili su u ponedjeljak lokalni mediji.

Razgovori su bili fokusirani na "elektronske sustave prisluškivanja, radare i rakete", rekao je brigadni general Farzad Esmaili, čelnik baze zračne odbrane Hatam-ol-Anbija.

Esmaili je također rekao da je Bondarev razgovarao o dostavljanju ruskih balističkih raketa S-300 s iranskim čelnicima zračnih snaga, javila je agencija AFP.

Rusija je 2007. godine potpisala ugovor o dostavljanju pet naprednih zemlja-zrak raketa, koje mogu uništiti zračne ili navodeće rakete, Iranu po cijeni od 590 milijuna eura.

Međutim, 2010. je tadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev otkazao ugovor zbog UN-ovih sankcija i snažnog pritiska SAD-a i Izraela zbog iranskog nuklearnog programa.

Iran je, zatim, uložio tužbu vrijednu četiri milijarde dolara protiv Rusije na međunarodnom sudu u Ženevi.

Ali, Esmaili kaže da "možemo dobiti rakete S-300 i druge slične sustave kada riješimo nesuglasice".

Bondarev se također sastao s brigadnim generalom Amirom Alijem Hadžizadehom, zapovjednikom ogranka zračnih snaga Revolucionarne garde.

Hadžizadeh mu je ponudio bespilotnu letjelicu "Jasir", kopiju iste američke letjelice US ScanEagle, kao poklon.

Kopirati
Drag cursor here to close