Red Hat Linux

Američki ratni brod USS Zumwalt na Linuxu

Sci-Tech / Tehnologija | 21. 10. 2013. u 07:37 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki ratni brod USS Zumwalt različit je od ostalih brodova u mornarici. Radi se o ''nevidljivom'' ratnom brodu pokretanim naprednim tehnologijama kojim upravlja virtualni računalni sustav. On se temelji na nekoliko Linux distribucija.

Sam sustav se sastoji od IBM-ovih blade poslužitelja smještenih u robusnim ojačanim prostorijamana, na kojima se vrti Red Hat Linux . Te komponente tvore šesnaest samostalnih manjih podatkovnih centara nazvanih EME (Electronic Modular Enclosures). Oni se spajaju na brodski mrežni sustav TSCE (Total Ship Computing Environment).

Sustav TSCE spaja sve elemente na brodu od interne i vanjske komunikacije na brodu, preko naoružanja do senzora te se sastoji od kombinacije bakrenih žica i optike. Osim nekoliko klasičnih telefona za izvanredne situacije ostatak interne komunikacija broda se temelji isključivo na VOIP protokolu.

Sve operacije na brodu izvode iz operacijskog centra u kojem se nalaze 3 oklopljene radne stanice ili CDS (Common Display System) s Intelovim četverojezgrenim procesorima, kombinacijom običnih i ekrana na dodir te USB priključcima.

Svaki od CDS-ova može imati više Linux virtualnih strojevi na vrhu LynxSecure separacijskog kernela koji omogućava radnim stanicama spajanje na mreže različite razine sigurnosti i namjene.

Sustav koji se konstantno razvija, već je u svojoj sedmoj inačici te će biti ugrađen Zumwalt i ostala dva broda u klasi. Također poslužiti će za modernizaciju postojećih oružanih sustava.

Kopirati
Drag cursor here to close