Thomas Alva Edison

Izumio je žarulju jer se plašio mraka

Najpoznatiji je njegov izum električna žarulja s ugljenom niti, koja je nekoliko desetljeća prije pojave žarulje s metalnom niti bila osnova električne rasvjete.
Sci-Tech / Tehnologija | 11. 02. 2022. u 11:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Thomas Alva Edison (Milan, Ohio, 11. II. 1847 – West Orange, 18. X. 1931)

Na današnji dan prije 175 godina, 11. veljače 1847., u američkoj državi Ohio rođen je znameniti izumitelj Thomas Alva Edison.

Njegovi su mnogobrojni izumi bitno utjecali na razvoj različitih područja elektrotehnike. Školovanje je prekinuo u dvanaestoj godini, a dalje se sam izobražavao. Radio je kao telegrafist na željeznici sa 16 godina, kada su započeli i njegovi prvi tehnički izumi.

Tijekom svojega rada prijavio je više od 1000 patenata. Neki su njegovi izumi bili usavršavanje već postojećih rješenja, neki su otvorili nove tehničke primjene i bili poticajem drugima, a neki su ušli u trajnu primjenu.

Nakon poslovnih uspjeha na usavršavanju telegrafa osnovao je 1876. laboratorij za tehnička istraživanja u Menlo Parku nedaleko od New Yorka.

Godinu dana poslije izumio je fonograf, prvi uređaj za snimanje i reproduciranje zvuka, čime je otvorio potpuno novo područje snimanja i reproduciranja informacija.

Najpoznatiji je njegov izum električna žarulja s ugljenom niti, koja je nekoliko desetljeća prije pojave žarulje s metalnom niti bila osnova električne rasvjete.

Možda je pokretačka snaga ovog izuma bilo to što se Thomas Edison bojao mraka. Točno, bojao se mraka. Strah od mraka otkrio je tijekom jednog intervjua. Kad je Edison preminuo, umro je s upaljenim svjetlima u kući.

Za električnu rasvjetu te proizvodnju i distribuciju električne energije izumio je mnoge potrebne dijelove (grlo za žarulju, rastalni osigurač, strujomjer), a druge usavršio (električni generator, vodove, izolatore, sklopke).

Za Parišku je izložbu 1881. izgradio do tada najveći generator, koji je napajao 1200 žarulja. U New Yorku je postavljao prve elektrane, uglavnom za električnu rasvjetu.

Video: Thomas Alva Edison Biography in English

U Edisonovu je laboratoriju 1884. neko vrijeme radio i Nikola Tesla. Edison je sve svoje izume i njihovu primjenu osnivao na istosmjernoj električnoj struji, a Teslini su izumi pokrenuli daljnju elektrifikaciju primjenom izmjeničnih struja.

Važan je Edisonov izum bio i alkalijski, tzv. čelični ili Edisonov akumulator, koji je nešto slabijih svojstava od olovnog akumulatora, ali je znatno izdržljiviji.

U suradnji s W. K. L. Dicksonom (William Kennedy Laurie Dickson) patentirao je 1889. kinetofonograf (uređaj za prikazivanje filma u sinkronizaciji s fonografskom snimkom), a 1891. kinetograf (kameru) i kinetoskop. Prvi studio za snimanje filmova izgradio je 1893., a 1896. otkupio je projektor vitaskop.

Radio je i u mnogim drugim područjima, npr. na separiranju ruda, proizvodnji industrijski važnih kemikalija, sve do istraživanja biljaka za zamjenu kaučukovca u proizvodnji gume.

Primio je mnoga priznanja, među njima Kongresnu zlatnu medalju, i bio izabran za člana Američke akademije znanosti. Preminuo je 11. listopada 1931. godine u New Jerseyju.

Na dan Edisonova pokopa u gradovima je diljem SAD-a nakratko ugašena javna rasvjeta, čime mu je iskazana počast kao izumitelju koji je čovječanstvu podario električnu rasvjetu.

Neke zanimljivosti o Edisonu

  • Godine 1877. Thomas Edison predložio je upotrebu riječi "zdravo" kao telefonski pozdrav. Čini se da je ideja uzeta u obzir.
  • Filmska industrija nastanila se u Hollywoodu jer su filmaši pokušavali pobjeći od Thomasa Edisona (sa sjedištem u New Jerseyju). Edison je imao patente na filmske kamere.
  • Henry Ford u epruvetu pohranjuje posljednji dah svog prijatelja Thomasa Edisona. Trenutno je izložena u muzeju Ford.
  • Patentirao je više od 1000 izuma (tijekom svog odraslog života nešto bi izumio svakih 15 dana).
  • Thomas Edison izložio je strujnom udaru Topsija, cirkuskog slona, kako bi dokazao da je izmjenična struja opasna. Postoji snimljeni video trenutak.
  • Postoje glasine da su i Nikola Tesla i Thomas Edison odbili Nobelovu nagradu za fiziku jer su je odbili podijeliti jer se nisu podnosili.
  • Thomas Edison dao je tetovirati jedan poznati uzorak od 5 točaka na podlaktici. Zapravo, danas umjetnici koji rade tetovaže koriste olovku koja potječe od modela kojeg je Edison izumio 1876. godine.
  • Jedan od razloga zašto je Thomas Edison stvorio fonograf bio je bilježenje posljednjih riječi i želja umirućih ljudi
  • Prema riječima njegove kćeri Marion Estelle Edison, Thomas Edison zaprosio je svoju suprugu koristeći Morseov kod.
  • Thomas Edison nije izumio prvu žarulju. Kanađanin Matthew Evans izumio je prvu žarulju sa žarnom niti 1874. godine, pet godina prije nego što su Edisonu prodali patent za 5000 dolara.
Kopirati
Drag cursor here to close