Prihvaćanje promjena

Italija osniva fond za financiranje umjetne inteligencije

Italija želi iskoristiti ulogu predsjedateljice skupine G7, koju je preuzela početkom godine, za usmjeravanje pozornosti na utjecaj umjetne inteligencije na radna mjesta i nejednakost.
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 03. 2024. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Italija planira uspostaviti investicijski fond s početnim kapitalom od milijardu eura za promicanje projekata razvoja umjetne inteligencije (AI), izjavila je u utorak premijerka Giorgia Meloni.

''Uz potporu CDP Venture Capitala, ogranka državne razvojne banke Casse Depositi e Prestiti (CDP), fond bi mogao iz privatnog sektora namaknuti još dvije milijarde eura'', rekao je izvršni direktor tvrtke Agostino Scornajenchi.

Meloni i Scornajenchi bili su među govornicima konferencije o umjetnoj inteligenciji koja se održava u Rimu.

Italija želi iskoristiti ulogu predsjedateljice skupine G7, koju je preuzela početkom godine, za usmjeravanje pozornosti na utjecaj umjetne inteligencije na radna mjesta i nejednakost i istodobno raditi na uvjetima za razvoj te tehnologije.

''Uvjereni smo da može i mora postojati talijanski put do umjetne inteligencije'', izjavila je Meloni u videoporuci sudionicima konferencije.

Dodala je da vlada radi na zakonu za reguliranje toga sektora u Italiji.

"Vlada priprema zakon koji ima za cilj uspostaviti neka načela i utvrditi propise usklađene s europskom regulativom u procesu odobravanja te identificirati najučinkovitije mjere za poticanje naših proizvodnih sposobnosti", poručila je talijanska premijerka sudionicima konferencije.

Prijedlog zakona bit će predstavljen u idućim tjednima, a vlada će po riječima podtajnika Alessija Buttija uspostaviti tijelo za nadzor i podršku u provedbi nacionalne strategije za razvoj umjetne inteligencije.

Kopirati
Drag cursor here to close