Beč

Grad koji je certificirao etičku uporabu umjetne inteligencije

Interno razvijeno rješenje umjetne inteligencije automatski kategorizira pismene upite klijenata poduzeća te je moguće učinkovitije obraditi i više od 1.000 mailova i pisama dnevno.
Sci-Tech / Tehnologija | 22. 11. 2021. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bečko gradsko komunalno poduzeće Wiener Stadtwerke već djelimično koristi umjetnu inteligenciju u upravi poduzeća i u kontaktu sa klijentima.

Naime, češća uporaba umjetne inteligencije donosi pozitivne učinke u oblasti gospodarstva ali i podiže kvalitetu življenja.

Kroz trenutni pilot projekt "Wiener Stadtwerke" njena uporaba je etički certificirana što znači da su rizici poput favorizovanja ili diskriminacije pojedinih skupina stanovništva pri obradi upita klijenata spriječeni. Interno razvijeno rješenje umjetne inteligencije automatski kategorizira pismene upite klijenata poduzeća te je moguće učinkovitije obraditi i više od 1.000 mailova i pisama dnevno.

Kada je riječ o digitalnom humanizmu Beč preuzima vodeću ulogu u Europi. Institucije u Bruxellesu trenutno pregovaraju oko prikladnog paketa za digitalne usluge, dok je projekt bečkog poduzeća već evaluirao Institut za električno i elektroničko inžinjerstvo (IEEE) sa sjedištem u Beču. Ispitani su transparentnost, algoritamska pristranost i privatnost.

"Uz pomoć umjetne inteligencije mnogi zadaci u upravi se mogu učinkovitije i brže ispuniti. Međutim u direktnom kontaktu sa ljudima, a posebno pri korištenju podataka, potreban je oprez", objašnjava gradski ministar za gospodarstvo Peter Hanke.

Ukoliko naprimjer stariji podaci pokazuju da su muškarci češće zauzimali vodeće pozicije u odnosu na žene, to može navesti autonomni kompjuterski sustav do pogrešnog zaključka da su muškarci načelno bolji za takve pozicije, što vodi ka sustavnoj diskriminaciji, priopćila je Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Kopirati
Drag cursor here to close