Kuda ide ovaj svijet

Google patentirao kabel osjetljiv na dodir

Interaktivni kabel trebao bi poslužiti za kontrolu uređaja, zamijeniti fizičke tipke, ali biti i alat za potvrdu identiteta korisnika.
Sci-Tech / Tehnologija | 23. 08. 2018. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google je prošloga tjedna američkom Patentnom uredu predao zahtjev za patentiranjem nove tehnologije koja bi mogla poslužiti u svrhe napredne kontrole elektroničkih uređaja.

Patent pod nazivom "Interactive cord", odnosno interaktivni kabel, opisuje upravo to – kabel za elektroničke uređaje u čiji je platneni omotač upleteno nekoliko vodljivih niti osjetljivih na dodir.

Ove niti bi na površinu kabela, na određenim mjestima, donosile kapacitivne točke sposobne prepoznati dodir, javlja Bug.hr.

Kontroler koji bi bio zadužen za funkcioniranje ovog sustava trebao bi biti u stanju prepoznati kada je i gdje dotaknut ovaj interaktivni kabel, te dodire pretvoriti u naredbe za uređaje – od mobitela, preko računala, slušalica, kućanskih uređaja, i tako dalje.

Različiti bi pokreti ruku po kabelu mogli, primjerice, pokretati ili pauzirati reprodukciju glazbe, mijenjati glasnoću, preskakati na sljedeću pjesmu i slično, stoji u opisu patentne ideje.

Osim puke kontrole uređaja i zamjene za standardne fizičke tipke, interaktivni bi kabel trebao biti u mogućnosti poslužiti i kao uređaj za autentikaciju korisnika.

Način, mjesto ili pak ritam dodirivanja ovog kabela trebao bi poslužiti da se njegov vlasnik prijavi na uređaj. Iz Googlea smatraju da bi tapkanje po kabelu bilo teže za "hakirati" nego primjerice utipkavanje PIN broja.

U kompaniji su zamislili da bi se na ovaj način moglo u kabele implementirati i sigurnosno rješenje kojim bi samo ovlašteni korisnik mogao autorizirati kopiranje podataka koji će tim kabelom proći.

Kopirati
Drag cursor here to close