Kapitulacija Applea

EU prisilila Apple na tranziciju: USB-C priključak ide na sve uređaje

Čini se kako će sa sljedećom generacijom iPhonea Lightning priključak zauvijek otići u povijest.
Sci-Tech / Tehnologija | 06. 10. 2022. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon brojnih i dugotrajnih rasprava, nedavno je napokon donesena odluka o standardizaciji punjača koja će stupiti na snagu u drugoj polovici 2024. godine.

Prema toj odluci, svi će pametni telefoni, tableti, prenosive igraće konzole, čitači eknjiga i drugi gadgeti imati isti priključak za punjenje - USB-C.

Za brojne kompanije neće se previše toga promijeniti jer one ionako u svojim uređajima koriste taj priključak, no ova bi odluka zato trebala imati veliki utjecaj na najveću kompaniju na ovom tržištu - Apple.

Naime, svi modeli iPhonea (i neki iPadovi) koristi Appleov Lightning priključak za punjenje i povezivanje te Cookova kompanija svih ovih godina nije htjela prihvatiti trendove i USB-C priključak kakav već ima većina Androida.

Poslovica kaže “ako neće milom, onda će silom” tako da bi EU s novim zakonom trebao prisiliti Apple da u budućim modelima iPhonea izbaci Lightning priključak i zamijeni ga s USB-C priključkom, javlja Zimo.

Apple, čini se, više nema previše manevarskog prostora te, ako želi nastaviti prodavati telefone u EU, morat će poštovati odluku o punjaču. Kako je za CNBC rekao analitičar CSS Insighta Ben Wood, neizbježno je da će Apple morati kapitulirati i da će sljedeće godine iPhone 15 imati USB-C priključak.

Naglasio je kako je, s obzirom na to da kompanija već koristi USB-C na nekim tabletima i računalima, tranzicija na novi priključak već počela.

Iako se zakon odnosi samo na područje EU, jasno je kako Apple neće razvijati dvije vrste telefona, već da bi svi budući modeli iPhonea, ali i Pada i drugih Appleovih uređaja u budućnosti trebali imati ovaj priključak.

Ipak, dugoročni plan kompanije vjerojatno ne uključuje priključak koji nalaže EU, već bi se za koju godinu Appleovi uređaji mogli puniti isključivo bežično.

Kopirati
Drag cursor here to close