Predavanje

Ekrani i djeca: Stručnjaci u Čapljini upozorili na utjecaj digitalne tehnologije

Stručnjaci su istaknuli i nekoliko ključnih preporuka za roditelje, uključujući ograničenje vremena provedenog pred ekranima.
Sci-Tech / Tehnologija | 09. 11. 2023. u 18:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U kinu ''Mogorjelo'' u Čapljini održano je intrigantno predavanje na temu utjecaja ekrana na djecu.

Predavanje su su vodili stručnjaci kliničke psihologije, Ivana Granić Galić, specijalist KBT psihoterapeut u edukaciji i Ana Lovrić, magistra psihologije i obiteljski sistemski psihoterapeut.

Foto: Bljesak.info / Ekrani i djeca

S obzirom na sveprisutnu digitalizaciju u suvremenom društvu, pitanje utjecaja ekrana na razvoj djece postaje sve važnije.

Ivana Granić Galić, istaknuta stručnjakinja, otvorila je predavanje naglašavajući važnost razumijevanja psiholoških aspekata korištenja digitalnih uređaja u dječjem uzrastu.

"Digitalna tehnologija donosi mnoge prednosti, ali isto tako nosi i određene rizike, posebno kada je riječ o djeci u razvoju. Ključno je uspostaviti ravnotežu i pratiti utjecaj ekrana na emocionalni, socijalni i kognitivni razvoj djeteta", istaknula je Galić.

Foto: Bljesak.info / Ekrani i djeca

Ana Lovrić je dodala perspektivu obiteljske dinamike te naglasila ulogu roditelja u usmjeravanju djece prema odgovornom korištenju digitalnih medija.

"Roditelji su prvi modeli ponašanja, stoga je važno postaviti granice i poticati zdrav odnos prema tehnologiji od najranije dobi", naglasila je Lovrić.

Stručnjaci su istaknuli i nekoliko ključnih preporuka za roditelje, uključujući ograničenje vremena provedenog pred ekranima, aktivno sudjelovanje u dječjim digitalnim aktivnostima te kontinuiranu komunikaciju s djecom o njihovim iskustvima online.

Foto: Bljesak.info / Ekrani i djeca

Predavanje je privuklo veliki broj roditelja i odgajatelja iz lokalne zajednice, potičući dijalog o važnosti svjesnog pristupa digitalnoj tehnologiji u odgoju djece.

Upravo ovakve inicijative pomažu podizanju svijesti o kompleksnosti utjecaja ekrana na dječji razvoj te potiču zajednički napor u stvaranju sigurnijeg digitalnog okruženja za najmlađe.

Kopirati
Drag cursor here to close