Novi šef

CNN: Breaking news neće biti što je nekad bio…

CNN je postavio baner “breaking news” dok je izvještavao o 102. godišnjici potonuća Titanica, o čemu su pisali brojni mediji te kritizirali CNN…
Sci-Tech / Tehnologija | 07. 06. 2022. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi šef CNN-a Chris Licht poslao je prošlog tjedna dopis zaposlenicima u kojem je naveo da će ta medijska kuća smanjiti prikazivanje oznake “breaking news” za koju je rekao da se prečesto prikazuje, objavio je portal Mediacentra.

“Mi iznosimo istinu, fokusirani smo na informiranje, a ne na uznemiravanje naših gledatelja. Nešto što sam čuo i od ljudi unutar i izvan organizacije su pritužbe da prekomjerno koristimo banner 'breaking bews'. Slažem se. Postao je tolika pojava na svakom kanalu i mreži da se njegov utjecaj izgubio na publiku”, navodi se u dopisu Lichta koji je prije mjesec dana stupio na mjesto šefa.  

Navodeći primjer korištenja te česte i ne uvijek potrebne oznake za udarne vijesti, Institut za medijske studije Poynter podsjeća da je CNN postavio baner “breaking news” dok je izvještavao o 102. godišnjici potonuća Titanica, o čemu su pisali brojni mediji te kritizirali CNN jer su smatrali da “udarna vijest nije vijest o potonuću broda od prije 102 godine” i da, ako redovno gledate CNN, ili bilo koju kablovsku informativnu mrežu, često ćete vidjeti oznaku “breaking news” na pričama koje nisu toliko važne.

Iz ovoga instituta se nadaju da će CNN pokrenuti trend koji će se prenijeti i na druge mreže.

“Kao i svi gledatelji, povremeno sam se opekao kada sam naišao na CNN-ov banner ‘breaking news’. Naravno, zaustavljam se da vidim koje su to udarne vijesti, nakon čega bih se ubrzo iznervirao kada shvatim da to zapravo i nije udarna vijest”, piše Licht.

Kaže i da je kredibilitet CNN-a narušen kada gledatelji nakon samo nekoliko sekundi shvate da su prevareni. Dodaje i da pretpostavlja da je korištenje te oznake postalo navika.

 

Tim CNN-a, televizijskog kanala starog 42 godine, sada je napravio novi vodič o tome kada koristiti oznaku, a letvica za njegovo korištenje će biti visoka.

Pored dopisa o upotrebi ove oznake, novi šef je obavijestio zaposlenike i o zapošljavanju i o organizacijskoj strukturi, ali i o novim uređivačkim prioritetima i promjenama.

“U svjetlu masovnih pucnjava u Buffalu i Uvaldeu, uloga oružja i toga tko ga kupuje i prodaje, tko proizvodi a tko to regulira ključna je za razumijevanje svih strana ovog složenog problema”, napisao je.

Dodao je da je CNN u jedinstvenoj poziciji da potakne političke diskusije o ovom problemu i da pomogne u donošenju mogućih rješenja za “američku epidemiju oružanog nasilja”.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close