Oprez

Upozorenje bh građanima: Ne otvarajte ove poruke na Viberu!

Kampanja ima za cilj iskorištavanje broja telefona građana, kako bi se aplikacija "Viber" instalirala na drugim dodatnim uređajima
Sci-Tech / Tehnologija | 13. 01. 2024. u 11:59 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, upozorava građane da je primijećeno da je u okviru aplikacije "Viber" aktualna phishing kampanja koja ima za cilj iskorištavanje broja telefona građana, kako bi se aplikacija "Viber" instalirala na drugim dodatnim uređajima, javlja Anadolu.

"Način na koji se phishing link širi je taj da građani u aplikaciji 'Viber' prime poruku sa linkom https://www.viber.com/activate_secondary/ ili slično", navode iz MUP-a RS-a.

Nakon otvaranja ovog linka, automatski se omogućava aktivacija "Viber" na drugom uređaju, uz korištenje broja telefona žrtve. Poruka sa malicioznim linkom se najčešće dijeli u okviru "Viber" grupa, te može da bude poslana i od poznatog pošiljatelja čiji je broj telefona već kompromitiran.

Ukoliko građani prime poruku ovog sadržaja, iz MUP-a savjetuju da je ne otvaraju.

Građanima, da bi se zaštitili, savjetuju da ne otvaraju sumnjive linkove, te da prvo provjerite tko ih šalje i pokušaju ostvariti komunikaciju sa pošiljateljem na drugi način te se uvjere da je zaista imao namjeru da šalje link.

Za građane koji žele provjeriti je li im broj kompromitiran iz MUP-a navode da to mogu učiniti tako što je otvoriti "Viber" na mobilnom telefonu, izbrati opciju "More" (Još), zatim "Settings" (Podešavanja), pa "Account" (Nalog). Nakon toga potrebno je izabrati "Desktop and Tablets" (Desktop i tablet), da bi pristupili listi uređaja na kojima je aktivan "Viber" nalog registriran sa tim brojem telefona.

Sa ponuđene liste potrebno je da izaberu uređaj koji žele deaktivirati i potvrde deaktivaciju kada se to zatraži.

 

Kopirati
Drag cursor here to close