Vraćanje korijenima

Apple sve više računa na tržište svojih obnovljenih uređaja

Apple je shvatio važnost sekundarnog tržišta svojih uređaja te je pripremio veću ponudu modela, uključujući i seriju iPhone 13.
Sci-Tech / Tehnologija | 10. 02. 2023. u 16:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opskrbe, obrade, obnove i preprodaje organiziranog sekundarnog segmenta sve brže sazrijevaju stvarajući tako elemente kružnog gospodarstva pametnih telefona.

Prema procjenama već sada u svijetu prodaja rabljenih uređaja nadmašuje prodaju novih uređaja, a kako održivost postaje sve važnije društveno opredjeljenje ali i gospodarska strategija, veliki proizvođači sve se više se usredotočuju na taj segment.

Procjena je kako je prošle 2022. godine čak 1,3 milijarde pametnih telefona u svijetu doživjelo je svoj kraj korištenja. Skoro ih je polovica završila na otpadu, ali sve ih se više razmjenjuje, prodaje putem interneta ili malim, neovisnim trgovinama, a zatim preprodaje drugoga.

Dio njih bit će obnovljen i prodan kao rabljeni uređaj na tzv. sekundarnom tržištu s cijenama nerijetko ne puno nižim od cijene novih uređaja i predstavljaju direktnu konkurenciju novim pametnim telefonima.

Sekundarno tržište mobilnih telefona

Istraživanja CCS Insighta o sekundarnom tržištu mobilnih telefona u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi pokazuju da se radi o sve aktivnijem tržištu s golemim potencijalom rasta.

Samo u Velikoj Britaniji, procjenjujemo da je 4,5 milijuna rabljenih telefona prodano 2022. godine putem organiziranih sekundarnih kanala, a to čak ne uključuje mnogo više uređaja koji su proslijeđeni kao darovi ili prodani na aukcijskim mjestima te drugim neslužbenim kanalima.

Istraživanje CCS Insighta ukazuje na temelju količine prodaje između prvog tromjesečja i trećeg tromjesečja 2022. godine (Q1 2022 i Q3 2022.) na godišnji rast sekundarnog tržišta mobilnih telefona od oko 35% u Italiji i Španjolskoj, 15% u Njemačkoj i 10% u Francuskoj, javlja Bug.

Potražnja je tolika da je najveći problem na mnogim tržištima dobivanje stalne ponude rabljenih telefona dobre kvalitete. iPhonei su posebno traženi, činili su 82% sekundarnog tržišta u 2022. godini, iPhoneom 11 i iPhoneom X činili su 42% ukupne prodaje rabljenih pametnih telefona u Europi. Prvih pet mjesta na tržištu rabljenih pametnih telefona u Europi drže Appleovi pametni telefoni.

Unatoč takvom rastu, sekundarno tržište pametnih telefona još uvijek je relativno u začetku i poprilično nesređeno. Brojne se tvrtke bore da preuzmu kontrolu na tržištu, pri tome ne postoje dosljedne najbolje prakse za ocjenjivanje uređaja ili potvrđivanje koje bi mjerilo trebao zadovoljiti obnovljeni proizvod. To znači da kupnja može biti rizična, nerijetko se, na primjer, ne zna kvalitetu baterije, starost uređaja…

Veća ponuda modela

Apple je shvatio važnost sekundarnog tržišta svojih uređaja te je pripremio veću ponudu modela, uključujući i seriju iPhone 13, u Appleovoj internetskoj trgovini za obnovljene uređaje na nekoliko tržišta. Čini se da razine zaliha brzo variraju, s iPhoneom 11 u dobroj ponudi, ali novijih modela redovito nema na zalihama. Time je Apple vlastitim obnovljenim programom uređaja postavio standarde na sekundarnom tržištu pametnih telefona.

Svi uređaji u Appleovoj trgovini koje prodaje dolaze s novom baterijom, novim vanjskim dijelovima i imaju jednogodišnje jamstvo. Prepakirani su u novu kutiju i ponuđeni sa svim odgovarajućim dodacima i kabelima.

To naravno ima svoju cijenu, obnovljeni iPhone kupljen izravno od Applea općenito je nešto skuplji nego putem mnogih neovisnih kanala. U stvarnosti, Apple ne može previše sniziti cijene bez rizika posrednog utjecaja na prodaju potpuno novih iPhonea, tako da je postavljanje nešto više cijene za rabljene iPhonee u njegovom interesu. Posezanjem za većim dijelom tržišta rabljenih, čini se da će tvrtka u svoj ekosustav dovesti još više onih koji prvi put kupuju iPhone, a koji si možda neće moći priuštiti potpuno novi uređaj.

Apple je u povoljnoj poziciji u opskrbi rabljenih iPhonea, zahvaljujući svim uređajima koje dobiva natrag iz svoje sheme zamjene. Apple bi mogao ponuditi iPhone i putem usluge pretplate kako bi zajamčio predvidljiviji tok uređaja koji se vraćaju. Slične strategije mogao bi imati i za svoje druge uređaje kao što su MacBook, iPad i Apple Watch.

Kopirati
Drag cursor here to close