Kinezi svrgnuti s trona

Amerikanci zasjeli na vrh ljestvice najjačih superračunala

Najjače superračunalo na svijetu od sada više nije kinesko, već se nalazi u američkoj saveznoj državi Tennessee i naziva se Summit.
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 06. 2018. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najjače superračunalo na svijetu više nije kineski Sunway TaihuLight. Nakon dvije godine na vrhu ljestvice najmoćnijih superračunala na svijetu zamijenilo ga je američko superračunalo Summit.

Ono se nalazi u znanstvenom laboratoriju Oak Ridge National Laboratory (ORNL) u saveznoj državi Tennessee, a za ovu instituciju razvili su ga stručnjaci IBM-a i Nvidije.

Za razliku od dosadašnjeg kineskog predstavnika, koji se dičio s nešto više od 95 petaflopsa (1015 računskih operacija s pomičnim zarezom u sekundi), Summit bilježi procesorsku snagu od čak 200 petaflopsa – dakle više nego dvostruko od dosadašnjeg svjetskog rekordera, piše Bug.hr.

Istovremeno ovo je računalo čak oko osam puta snažnije od dosadašnjeg najmoćnijeg sustava instaliranog u Americi, Titana, koji se također nalazi u ORNL-u. Zanimljivo, uz toliko veću računalnu snagu potrošnja energije Summita je tek oko 50% veća nego kod Titana.

Summit se sastoji od 4.608 servera, svaki s dva 22-jezgrena procesora IBM Power9, te s 27 tisuća Nvidijinih GPU-ova Tesla V100. Izrada ovog ogromnog superračunala koštala 200 milijuna dolara, a osnovna će mu namjena biti rad s umjetnom inteligencijom, čemu je arhitektura cijelog sustava u potpunosti prilagođena.

Jedan od prvih zadataka Summita trebala bi biti velika analiza medicinskih dokumenata i fotografija na temelju kojih će se pokušati pronaći međuovisnost gena i pojave raka kod pacijenata, a planira se slična studija koja bi trebala povezati genetiku s podložnošću ljudi raznim ovisnostima.

Stručnjaci smatraju kako je, nakon postizanja 200 petaflopsa, sljedeći cilj izraditi računalo sposobno za izvesti čak 1.000 petaflopsa, odnosno jedan eksaflop, odnosno 1018 računskih operacija u sekundi, piše Bug.hr.

Najizgledniji kandidati za sastavljanje takvog superračunala su, dakako, Kina i SAD. Sudeći prema dosadašnjem napretku prvo računalo s jednim eksaflopom procesorske snage moglo bi biti pušteno u pogon između 2021. i 2023. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close