Pogoni iz sjene

Amerikanci tvrde da Huawei gradi tajne tvornice čipova

Ministarstvo trgovine SAD-a stavilo je Huawei na svoj popis 2019. godine zabranivši mu suradnju s američkim tvrtkama u gotovo svim okolnostima.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 08. 2023. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodeća udruga svjetskih proizvođača čipova upozorava kako Huawei Technologies gradi niz tajnih tvornica za proizvodnju poluvodiča diljem Kine, mrežu proizvođačkih pogona iz sjene koja bi omogućila kineskoj tvrtki koja je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država da zaobiđe sankcije i nastavi ambiciozne tehnološke planove, piše Bloomberg Adria.

Huawei, kontroverzni proizvođač telekomunikacijske opreme i centralna točka napetosti između SAD-a i Kine, krenuo je u proizvodnju čipova prošle godine i prima oko 30 milijardi dolara državnih potpora od vlade i svog Shenzhena, prema informacijama Udruge poluvodičke industrije (eng. Semiconductor Industry Association - SIA) iz Washingtona. Tvrtka je kupila najmanje dvije postojeće tvornice i gradi još najmanje tri, rekli su iz Udruge na izlaganju za svoje članove, u koje je Bloomberg imao uvid.

Ministarstvo trgovine SAD-a stavilo je Huawei na svoj popis 2019. godine zabranivši mu suradnju s američkim tvrtkama u gotovo svim okolnostima. No, ako Huawei gradi i kupuje pogone pod imenima drugih tvrtki bez otkrivanja svoje upletenosti, kao što tvrdi SIA, telekomunikacijski div bi mogao zaobići ta ograničenja i neizravno kupiti američku opremu za proizvodnju čipova i druge zalihe koje bi inače bile zabranjene.

Ured za industriju i sigurnost Ministarstva trgovine (Bureau of Industry and Security - BIS), u odgovoru na pitanja Bloomberg Newsa o upozorenjima SIA-e, koja prethodno nisu bila objavljena, rekao je kako prati situaciju i kako je spreman poduzeti mjere bude li za tim potrebe. Već je stavio na crnu listu desetke kineskih tvrtki uz Huawei, uključio je pritom i dvije za koje SIA navodi da su dio Huaweijeve mreže - Fujian Jinhua Integrated Circuit i Pengxinwei IC Manufacturing ili PXW.

"S obzirom na to da su im nametnuta stroga ograničenja, ne čudi što su Huawei, Fujian Jinhua, PXW i drugi zatražili značajnu državnu potporu za razvoj domaćih tehnologija", rekli su iz tog Ureda za Bloomberg. "BIS kontinuirano revidira i ažurira svoj sustav za kontrolu izvoza na temelju evoluirajućeg okruženja prijetnji i, kao što svjedoče pravila od 7. listopada 2022. godine, neće oklijevati poduzeti odgovarajuće mjere za zaštitu nacionalne sigurnosti SAD-a."

Bidenova vlada je prošlog listopada uvela izvozne kontrole koje sprečavaju sve kineske tvrtke da nabave određene napredne poluvodiče i opremu za proizvodnju čipova kako bi ograničila vojne sposobnosti zemlje. Kineskim tvrtkama uglavnom je dopušteno kupovati opremu za proizvodnju čipova starije generacije, strojeve koji koriste 28-nanometarsku tehnologiju ili više. No tvrtkama na crnoj listi poput Huaweija zabranjene su takve kupnje bez licence i te su iznimke rijetke.

"Upoznajte kupca"

Huawei, PXW, Fujian Jinhua i druge tvrtke koje je SIA identificirala kao dio mreže nisu odgovorile na zahtjeve za komentar. Peking je izrazio žestoko protivljenje američkoj kontroli izvoza i iznio protuoptužbe da SAD također subvencionira svoje nacionalne prvake.

Nije jasno zašto BSIA sada diže uzbunu zbog ovih pitanja. Lobistička skupina sa sjedištem u Washingtonu predstavlja većinu svjetskih proizvođača poluvodiča, uključujući Intel, južnokorejski Samsung Electronics i Taiwan Semiconductor Manufacturing. Njeni članovi također uključuju tvrtke koje proizvode opremu za izradu čipova, poput Applied Materials i nizozemskog ASML Holdinga.

Neki članovi lobističke skupine suočit će se s konkurencijom kineskih rivala budu li oni uspješni u izgradnji domaćih proizvodnih pogona, ali članovi SIA-e poput ASML-a i Nvidije gube prihode iz Kine zbog strogih američkih izvoznih kontrola. Udruga možda pokušava upozoriti članove da budu oprezni u radu s tvrtkama koje bi mogle imati skrivene veze s entitetima na crnoj listi poput Huaweija.

Prema propisima BIS-a, američki dobavljači imaju obvezu "upoznati svog kupca", što od njih zahtijeva da provjere klijente ako postoje bilo kakve sumnjive okolnosti, poput kupnji koje nisu u skladu s potrebama kupca.

"Ako postoji neka naznaka za zabrinutost, imate obvezu istražiti to", rekao je Kevin Wolf, partner u odvjetničkoj tvrtki Akin Gump, koji je radio na politici BIS-a u Ministarstvu trgovine. "U nedostatku takve 'crvene zastavice' ne postoji dužnost da se dublje istražuje tvrtka."

SIA je upozorila tvrtke članice i Bidenovu vladu u travnju. SAD razmišlja o strožim kontrolama izvoza u Kinu.

Obuzdavanje razvoja

Komunistička partija Kine osudila je američku vladu zbog ograničenja izvoza tehnologije u zemlju, tvrdeći kako SAD pokušava obuzdati njen gospodarski razvoj. Peking je kazao kako će razviti vlastite lokalne alternative za čipove, proizvodne strojeve i kritične tehnološke komponente.

Kina ulijeva neviđene količine novca u domaću industriju poluvodiča. SIA procjenjuje da u zemlji rade najmanje 23 proizvodna pogona s planiranim ulaganjima od više od 100 milijardi dolara do 2030. godine, navodi se u njihovoj prezentaciji. Do 2029. ili 2030. godine Kina bi trebala biti zaslužna za više od polovice globalnog industrijskog kapaciteta poluvodiča starije generacije, onih izrađenih s 28-nm ili 45-nm tehnologijom, ustvrdili su iz udruge.

"Kina na subvencije troši otprilike koliko i ostatak svijeta zajedno", rekao je Chris Miller, autor knjige Chip War: The Fight for the World's Most Critical Technology. "Brojke su apsolutno ogromne."

Američki i europski dužnosnici sve su više zabrinuti zbog golemih kineskih ulaganja u takozvane naslijeđene čipove (eng. legacy chips), iako oni nisu zabranjeni prema prošlogodišnjim Bidenovim pravilima. Takvi su čipovi više nego prikladni za mnoge vojne primjene i naširoko se koriste na ključnim tržištima poput onoga električnih automobila.

Obim predviđene financijske potpore za Huawei također je zapanjujući. S 30 milijardi dolara, novac bi bio gotovo jednak poticajima za proizvodnju propisanim američkim Zakonom o čipovima i znanosti koji će biti podijeljen između više tvrtki.

SIA je opisala novac kao "državno financiranje" ne navodeći radi li se o novčanim potporama, zajmovima ili drugim poticajima. Nije jasno hoće li problemi u kineskom gospodarstvu posljednjih mjeseci utjecati na vladina ulaganja u tehnologiju.

Iz SIA-e su otkrili pet tvornica čipova koje Huawei podupire pod drugim imenima, a nalaze se uglavnom oko Shenzhena, gdje je sjedište telekomunikacijskog diva. Ako objekti rade bez oznake Huawei, kako je rekla SIA, dobavljačima bi moglo biti teško znati s kime imaju posla. Čini se da su sve tvrtke operativni entiteti, a ne paravani bez stvarnih objekata.

Primjerice, Huawei je kupio proizvodne pogone ili tvornice od Fujian Jinhua i tvrtke pod nazivom Qingdao Si’En, kazali su iz udruge. Također pomaže u izgradnji tvornica s tvrtkama kao što su PXW i Shenzhen Pensun Technology ili PST, dodali su.

Crna lista

Fujian Jinhua stavljen je na crnu listu 2018. godine kao prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti i tužen je za navodnu krađu poslovnih tajni, no te je optužbe odbacio. Bloomberg News izvijestio je o vezama PXW-a s Huaweijem u listopadu, navodeći kako niskoprofilnu tvrtku vodi bivši izvršni direktor Huaweija i kako je izgradila objekte u blizini glavnih ureda Huaweija.

Lokalni državni fondovi kontroliraju dionice Fujian Jinhua i Qingdao Si’En, prema javnim podacima koji ne pokazuju nikakvu povezanost s Huaweijem. Si’En sebe opisuje u javnim materijalima kao ugovornog proizvođača poluvodičkih komponenti, od senzora do čipova za upravljanje napajanjem, i iskusnog proizvođača čipova s "osnovnom tehnologijom i timovima za upravljanje".

SwaySure, još jedna tvrtka koju podupire država, za koju SIA kaže da je dio mreže Huawei, uglavnom proizvodi memorijske čipove za nosive uređaje i električna vozila. Tvrtka sa sjedištem u Shenzhenu pohvalila se na svojoj internetskoj stranici inovacijama u materijalima za izradu čipova te istaknula kako ima vlastite istraživačke timove u Kini i Japanu.

Koriste li kineske tvrtke američku opremu ili strojeve u kojima je američki doprinos značajan, dužne su dobiti američku licencu prije nego što opskrbe tvrtku kao što je Huawei. Međutim, izvan SAD-a može biti teško provoditi pravila BIS-a, rekao je Wolf iz Akin Gumpa.

"Vrlo je teško otkriti one koji se ne žele pridržavati pravila", rekao je.

Dugoročni rizik sa stajališta SAD-a je da će Huawei i druge kineske tvrtke koristiti ulaganja u tehnologije starije generacije za izgradnju znanja i stručnosti u proizvodnji poluvodiča. S dovoljno iskustva i s velikim obujmom proizvodnje, tvrtka s Huaweijevim tehničkim sposobnostima mogla bi razviti sofisticiranije poluvodiče.

To je bio put kojim su krenuli TSMC i Samsung, za njih se nekada također smatralo kako nema šanse da će dostići Intel. Sada, nakon desetljeća rada, predvode industriju u proizvodnji sve sofisticiranijih čipova.

Kopirati
Drag cursor here to close