Kompanija iRobot

Amazon preuzima proizvođača robotskih usisavača Roomba

Proizvođač poznatih proizvoda marke Roomba postat će dijelom Amazona, a internetska će trgovina za to platiti 1,7 milijardi američkih dolara
Sci-Tech / Tehnologija | 06. 08. 2022. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveća internetska trgovina i jedna od najvećih tehnoloških kompanija svijeta, Amazon, dodatno će proširiti svoj asortiman proizvoda za pametni i povezani dom, preuzimanjem američke kompanije iRobot.

Najpoznatija po svojem robotskom automatiziranom usisavaču, Roombi, ova je kompanija nastala na MIT-u još 1990. godine, da bi dvanaest godina nakon toga postala prva koja je na tržište plasirala robotske usisavače.

Vrlo brzo Roomba je postao generički brand, tj. ime koje je gotovo pa sinonim za sve slične proizvode, javlja Bug.

Amazon će preuzeti sve dostupne dionice iRobota po cijeni od 61 američki dolar po komadu. Njihova je trenutačna vrijednost oko 50 dolara. To znači da će Amazon platiti premiju u odnosu na aktualnu tržišnu cijenu, kao i da će za ovu kompaniju platiti oko 1,7 milijardi američkih dolara, i to u gotovini.

Time će biti preuzete i dionice iRobota i trenutačna neto dugovanja kompanije. Transakciju još moraju potvrditi i dioničari ove kompanije, kao i nadležni regulatori.

Po zaključenju preuzimanja iRobot će biti integriran u Amazon, a njihov dosadašnji izvršni direktor Colin Angle ostat će na svojoj funkciji.

Točan mehanizam integracije nije objavljen, pa za sada nije jasno hoće li iRobot prestati postojati i biti potpuno uklopljen u druge Amazonove robotičke odjele, ili će nastaviti funkcionirati kao neovisna kompanija.

Kopirati
Drag cursor here to close