Održive dostave

Amazon počinje s ekološkim dostavama u Europi

Središte Londona bit će prvo područje koje će se pokrivati održivim dostavama. Do vrata naručitelja paketi će tako biti dostavljani pješice ili malenim električnim teretnim biciklima.
AutoMoto / Flash | 05. 07. 2022. u 17:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Industrija transporta i dostave jedna je od onih koje najviše zagađuju okoliš, a kada se gradovi, poput Londona, odluče uvesti zone ultra niskih emisija u svojem središtu, red je da se i dostavne kompanije tome prilagode.

Tako će Amazon, počevši upravo s Londonom, početi središta europskih gradova pokrivati dostavnom mrežom koja se odlikuje ekološkim radom.

Prvi "hub" električne mikromobilnosti u dostavi pokrivat će nekoliko londonskih općina, u kojima se planira na ekološki prihvatljiviji način obavljati više od pet milijuna dostava godišnje, javlja Bug.

Taj posao Amazonovi će dostavljači odrađivati ili električnim teretnim biciklima ili – pješice. Time će se zamijeniti velik broj dostava, koje bi se inače obavljale klasičnim dostavnim kombijima.

Osim što će imati značajan ekološki utjecaj, prelazak na pješake i bicikliste umjesto kombija pozitivno će utjecati i na smanjenje prometnih gužvi u najužem središtu Londona, kažu iz Amazona.

Nakon Londona, u sljedećim će mjesecima flota "čistih" dostavnih vozila biti proširena i na još nekoliko britanskih gradova (Manchester, Coalville, Haydock, Bristol, Milton Keynes).

Osim električnih bicikala dostave će se tamo početi vršiti i potpuno električnim 37-tonskim dostavnim kamionima, kojima će se zamijeniti dizelaši usporedive veličine.

Svi ovi napori, uz također najavljeno opremanje Amazonovih logističkih centara solarnim panelima, usmjereni su ka globalnom strateškom cilju kompanije: do 2030. godine smanjiti emisije ugljikovog dioksida za 50% te do 2040. godine postati neto ugljično neutralna kompanija. Kad je riječ o prelasku na obnovljive izvore energije, cilj od 100% bit će u Ujedinjenom Kraljevstvu postignut već 2025., pet godina prije izvornog plana.

Kopirati
Drag cursor here to close