Nadzor

Sjeverna Koreja - Treći pokušaj postavljanja špijunskog satelita u orbitu uspješan

Tvrdnja Sjeverne Koreje nije se odmah mogla neovisno potvrditi. Ali lansiranje je sigurno izazvalo snažnu osudu Sjedinjenih Država i njihovih partnera jer UN zabranjuje Sjevernoj Koreji izvođenje lansiranja satelita, nazivajući ih pokrićem za testira
Sci-Tech / Svemir | 22. 11. 2023. u 07:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja je u srijedu priopćila da je uspješno postavila špijunski satelit u orbitu, u svom trećem pokušaju lansiranja ove godine, pokazujući odlučnost nacije da izgradi svemirski sistem nadzora tijekom dugotrajnih napetosti sa Sjedinjenim Državama, javlja AP.

Tvrdnja Sjeverne Koreje nije se odmah mogla neovisno potvrditi. Ali lansiranje je sigurno izazvalo snažnu osudu Sjedinjenih Država i njihovih partnera jer UN zabranjuje Sjevernoj Koreji izvođenje lansiranja satelita, nazivajući ih pokrićem za testiranje raketne tehnologije.

Svemirske vlasti Sjevera rekle su u priopćenju da je njihova raketa za svemirsko lansiranje postavila satelit Malligyong-1 u orbitu u utorak navečer nakon polijetanja iz glavnog lansirnog centra zemlje i planiranog leta.

U priopćenju se navodi da je lider Kim Jong Un posmatrao lansiranje. Rečeno je da će špijunski satelit poboljšati ratnu spremnost Sjeverne Koreje kao odgovor na neprijateljske vojne poteze njenih rivala i da će ih više biti lansirano uskoro.

Kopirati
Drag cursor here to close