"Houston, we’ve had a problem"

Praznovjerje: Apollo 13 doista je lansiran u 13 sati i 13 minuta

Zanimljivo je da je Apollo 13 lansiran točno u 13 sati i 13 minuta po standardnom vremenu u Houstonu, kao da se željelo izazivati praznovjerje. Međutim, potrebno je napomenuti da je po floridskom vremenu već bilo 14 sati i 13 minuta.
Sci-Tech / Svemir | 11. 04. 2024. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bilo je to već sedmo po redu lansiranje ljudi u smjeru Mjeseca (prvih šest letjelica Apollo nije imalo ljudsku posadu), no astronauti u Apollu 13 bili su tek treći koji su trebali na Mjesec i sletjeti (prije njih sletjeli su samo Apollo 11 i Apollo 12).

Lansiranje je obavljeno na Floridi, i to na Lansirnom kompleksu 39 (LC-39) unutar Svemirskog centra John F. Kennedy. Lansirna platforma s koje je poletio Apollo 13 ima oznaku LC-39A i nalazi se samo nekoliko stotina metara od obale Atlantskog oceana.

Zanimljivo je da je Apollo 13 lansiran točno u 13 sati i 13 minuta po standardnom vremenu u Houstonu, kao da se željelo izazivati praznovjerje. Međutim, potrebno je napomenuti da je po floridskom vremenu već bilo 14 sati i 13 minuta.

Povrh svega, za svemirske letove najvažnije je tzv. Koordinirano svjetsko vrijeme koje se ravna prema početnom meridijanu u Greenwichu. Po tom je vremenu već bilo 19 sati i 13 minuta.

S Apollom 13 sve je pošlo krivo kad je 2 dana nakon lansiranja, na putu prema Mjesecu, došlo do eksplozije rezervoara s tekućim kisikom.

Slijetanje na Mjesec moralo je biti otkazano, a posada je jedva izvukla živu glavu. 

Video: Apollo 13: 'Houston, We've Had a Problem'

Naime, 13. travnja 1970. godine uputila je posada svemirske misije Apollo 13 kontroli na Zemlji poruku: "Houston, we’ve had a problem" (često krivo citirano kao "Houston, we have a problem", no transkripti s leta jasno pokazuju da je rečenica bila u prošlom vremenu).

Problem o kojem su astronauti govorili dogodio se u trenutku kad se letjelica nalazila na putu prema Mjesecu, 321.860 kilometara od Zemlje. Došlo je do eksplozije za koju astronauti isprva nisu znali odakle dolazi. Mislili su da ih je pogodio meteorit.

No, u stvarnosti je eksplodirao jedan od dva spremnika s tekućim kisikom, i to zbog oštećene teflonske izolacije na električnim žicama.

Zanimljivo je da se nesreća na Apollu 13 dogodila 13. travnja (Apollo 13 lansiran je u 13 sati i 13 minuta, dva dana ranije po Houstonskom vremenu).

Prije te eksplozije bilo je predviđeno da Apollo 13 sleti na Mjesec kao i dvije misije prije njega (Apollo 11 i 12), no oštećenje od eksplozije bilo je tako veliko da je slijetanje bilo nemoguće.

Apollo 13 samo je obišao Mjesec i vratio se na Zemlju, sletjevši nakon mnogo problema 17. travnja, nakon 5 dana i 22 sata provedenih u svemiru.

Posada Apolla 13 bila je u sastavu: James A. Lowell – zapovjednik, Fred W. Haise – pilot mjesečevog modula i John L. Swigert koji je zamijenio Thomasa Kennetha Mattinglyja.

O ovoj svemirskoj misiji snimljeno je nekoliko igranih filmova.

(Izvor: Povijest.hr)

Video: Apollo 13 | "Houston, We Have a Problem"
Kopirati
Drag cursor here to close