Nova zagonetka

Otkriveno odakle na Mjesecu voda?

Mjesečeve ledene tajne mogu uključivati neke neočekivane suučesnike u stvaranju vode na njegovoj površini.
Sci-Tech / Svemir | 18. 09. 2023. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavna studija sugerira da bi elektroni sa Zemlje i Sunca mogli pridonijeti stvaranju leda na Mjesecu, iako točan izvor lunarnog leda ostaje nepoznat. Ti elektroni utječu na Mjesec dok ulazi i izlazi iz Zemljina magnetnog repa, regije koju Zemlja ostavlja dok putuje kroz svemir. Taj magnetni rep sadrži sloj plazme sastavljen od visoko nabijenih elektrona i iona, koji potječu iz Zemljine atmosfere i zračenja Sunčeva vjetra.

Znanstvenici su već ranije istraživali ulogu te regije i veće magnetosfere u stvaranju Mjesečeve vode. Magnetosfera nastaje kada Zemljino magnetsko polje skrene Sunčev solarni vjetar, što rezultira različitim efektima.

To pruža prirodni laboratorij za proučavanje procesa formiranja vode na površini Mjeseca, objašnjava planetarni znanstvenik Shuai Li sa Sveučilišta Hawai'i u Mānoi, javlja Zimo.

Dok su znanstvenici očekivali da će se stvaranje vode značajno smanjiti kada je Mjesec unutar Zemljina magnetnog repa i zaštićen od Sunčeva vjetra, daljinska analiza sugerira upravo suprotno. Prethodne studije pokazale su da su vodikovi ioni iz solarnih vjetrova igrali ulogu u stvaranju Mjesečeve vode. Međutim, čini se da se stvaranje vode nastavlja čak i unutar Zemljina magnetnog repa, kada su solarni vjetrovi minimalni.

Istraživači nagađaju da i drugi čimbenici, poput elektrona, pridonose tom fenomenu. Jedan od mogućih mehanizama uključuje interakciju visokoenergetskih elektrona s Mjesečevim tlom, oslobađajući zarobljeni vodik koji se zatim može kombinirati u vodu.

U magnetnom repu mogu postojati dodatni procesi formiranja ili novi izvori vode koji nisu izravno povezani s implantacijom protona solarnog vjetra. Konkretno, zračenje elektrona visoke energije pokazuje slične učinke kao protoni solarnog vjetra, objašnjava Li.

Bit će potrebna daljnja istraživanja i pokusi na Mjesečevoj površini kako bi se potvrdili rezultati istraživanja koje je objavljeno u časopisu Nature Astronomy.

Znanstvenici su izuzetno zainteresirani za otkrivanje podrijetla vode na Mjesecu, jer bi to moglo baciti novo svjetlo na njegovu povijest, ali i otvoriti nove mogućnosti za stvaranje trajnih ljudskih naseobina.

Sve u svemu, ovo otkriće i moja prethodna otkrića o lunarnim polovima pokazuju da je majka Zemlja snažno povezana sa svojim Mjesecom, kaže na kraju Li.

Kopirati
Drag cursor here to close