"Hakiranje" je uspjelo

NASA na daljinu popravila sondu Voyager 1

Prvi put nakon 5 mjeseci kontrola misije može normalno komunicirati s najudaljenijim objektom koji je ljudska ruka ikada izradila – Voyager 1 napokon šalje razumljive telemetrijske podatke.
Sci-Tech / Svemir | 24. 04. 2024. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklih mjeseci redovito smo vas izvještavali o nedaćama koje su zadesile svemirsku sondu Voyager 1 na udaljenosti 24 milijarde kilometara (ili 22,5 svjetlosna sata) od Zemlje.

Iz NASA-inog Laboratorija za reaktivni pogon (JPL) objavljeno je da kontrola misije napokon, nakon 5 mjeseci, sa sonde prima korisne i razumljive telemetrijske podatke.

Budući da je to ostvareno, do potpunog oporavka sustava NASA mora još od Voyagera 1 dobiti i korisne znanstvene podatke, tj. mjerenja koja sonda može obavljati u međuzvjezdanom prostoru u kojem se trenutačno nalazi.

Kao što se znalo do sada, sredinom studenoga prošle godine Voyager 1 prestao je slati koherentne podatke, pa je kroz nekoliko mjeseci identificiran i problem – računalo flight data subsystem (FDS), zaduženo za paketiranje i slanje podataka prema Zemlji, prestalo je raditi kako je to bilo zamišljeno.

Nedavno je kontrola misije otkrila i točan čip na kojem je došlo do pogreške (zbog svemirskog zračenja ili jednostavno starosti), pa je softverska zakrpa poslana kako bi se problem "zaobišao".

Budući da čip nije bilo moguće oporaviti, programeri su podijelili kod i rasporedili ga u druge dijelove memorije FDS-a, pritom osiguravajući da tako "raskomadan" programski kod i dalje funkcionira kao jedan sustav.

Zakrpa je poslana prema Voyageru 18. travnja, a zbog udaljenosti i "laga" u komunikaciji od 22,5 sata, tek 20. travnja doznalo se da je ona odradila svoj zadatak. Sada kontrola misije može provjeravati zdravlje najudaljenijeg objekta koji je čovjek ikada poslao u svemir, a nadaju se i da će uskoro od njega početi ponovno dobivati i znanstvene podatke.

 

Kopirati
Drag cursor here to close