Samo za bogate

Večera na rubu svemira koštat će pola milijuna dolara

Dok gurmani budu uživali u obrocima s pogledom na Zemlju i spektakularnim izlascima sunca, bit će im dostupna i WiFi veza za dijeljenje svojih doživljaja na društvenim mrežama.
Sci-Tech / Svemir | 19. 03. 2024. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Space Perspective / Balon u svemiru

SpaceVIP i Space Perspective udružili su se kako bi stvorili ekskluzivno iskustvo večere u beskonačnosti.

Oni sa dubljim džepom, spremni da izdvoje gotovo pola milijuna dolara, imat će priliku letjeti do ruba svemira pomoću svemirskog balona te uživati u jelima danskog chefa Rasmusa Munka, čije kulinarsko carstvo, restoran Alchemist, krasi dvije Michelin zvjezdice.

Spaceship Neptune tvrtke Space Perspective kreće u testiranje u travnju, s planom za punu operativnost do 2025. godine.

Šest putnika

Ovaj svemirski brod moći će primiti do šest putnika, dižući ih na visinu od oko 30 kilometara. Rasmus Munk, tridesetdvogodišnjak, bit će njihov domaćin i predstaviti im posebno osmišljen jelovnik.

Dok gurmani budu uživali u obrocima s pogledom na Zemlju i spektakularnim izlascima sunca, bit će im dostupna i WiFi veza za dijeljenje svojih doživljaja na društvenim mrežama.

Munk je izjavio kako želi da njegova kulinarska kreacija odražava inovativnu prirodu ovog putovanja.

Restoran Alchemist nedavno je proglašen jednim od 50 najboljih restorana na svijetu, nudeći avanturističke degustacijske menije od 50 jela po cijeni od oko 460 dolara.

Prva komercijalna vožnja 2025.

Space Perspective najavio je prvu komercijalnu vožnju za 2025. godinu, dok će testni letovi Spaceship Neptuna započeti u travnju. Tvrtka ga predstavlja kao najveću kapsulu na svijetu za svemirska putovanja ljudi.

No, valja napomenuti da, unatoč imenu Spaceship Neptune, ovaj svemirski balon zapravo ne doseže svemir. Njegova maksimalna visina je nešto više od 30 kilometara, dok se Karmanova linija, koja se međunarodno smatra granicom svemira, nalazi na visini od 100 kilometara.

Ipak, poput Virgin Galactica, koji leti ispod Karmanove linije, te Blue Origin, koji ne doseže orbitu, Space Perspective pruža priliku putnicima da vide Zemlju izdaleka. Tijekom toga, mogu doživjeti tzv. "Overview Effect", dokumentiranu psihološku reakciju na promatranje Zemlje iz svemira, koja mnoge potiče da ponovno razmotre svoje prioritete nakon povratka na Zemlju.

I dok će gastronomska ponuda pružiti gostima iskustvo iz znanstvene fantastike, Space Perspective možda neće značajno promijeniti ljudsku percepciju svemirskog turizma.

Tvrtke koje se bave svemirskim turizmom često govore o demokratizaciji pristupa svemiru, no cijene njihovih usluga često su enormne, što ukazuje da je ovo iskustvo rezervirano za najbogatije ljude na svijetu. Primjerice, Virgin Galactic prodaje karte po cijeni od 450.000 dolara.

Svemirski baloni poput Spaceship Neptuna i Bloon tvrtke Zero2Infinity nude nešto pristupačnije iskustvo, dok će Space Perspective karte prodavati po cijeni od otprilike 125.000 dolara.

Svemirski baloni predstavljaju sigurniji oblik svemirskog turizma jer ne koriste raketno gorivo, no putnici neće doživjeti mikrogravitaciju tijekom svog putovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close