Baza

Kinezi na Mjesecu 2028. godine

Jedan od stručnjaka na Kineskoj akademiji za inženjering, Ding Lieyun izjavio je kako tim inženjera radi na izradi robota…
Sci-Tech / Svemir | 12. 04. 2023. u 15:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina namjerava da započne izgradnju baze na Mjesecu 2028. godine, objavio je Reuters.

Više od 100 kineskih znanstvenika, istraživača i svemirskih izvođača nedavno se sastalo na konferenciji u središnjem kineskom gradu Wuhanu kako bi razgovarali o načinima za izgradnju infrastrukture na Mjesecu, prenosi agencija.

Jedan od stručnjaka na Kineskoj akademiji za inženjering, Ding Lieyun izjavio je kako tim inženjera radi na izradi robota čija će uloga biti pravljenje cigli od mjesečevog tla.

''Izgradnja baze na Mjesecu potrebna je za dugoročna istraživanja Mjeseca i sigurno će biti realizirana u budućnosti'', rekao je, navodeći uz to da će postojati poteškoće da se to obavi u kratkom roku.

Robot sa zadatkom da napravi cigle od mjesečevog tla bit će pušten u rad tijekom kineske svemirske misije Chang'e-8 oko 2028. godine, rekao je Lieyun, dodajući da Kina ima za cilj da preuzme prvi uzorak tla s daleke strane Mjeseca u jednoj od budućih misija, oko 2025. godine.

Agencija podsjeća da je Kina ranije uzela uzorke tla sa bliže strane Mjeseca tokom misije Chang-e-5 2020. godine.

Navodi se da Kina nastoji da njeni astronauti ostanu na Mjesecu duže vrijeme kada stranica za istraživanje mjeseca bude uspostavljena, objavio je Tanjug.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close