Mengzhou

Kinezi lete na Mjesec

Kina je otkrila imena svog mjesečevog lendera s posadom i novog svemirskog broda s posadom!
Sci-Tech / Svemir | 29. 02. 2024. u 08:46 | M.Š. | Bljesak.info
Zašto će Kina preuzeti Mjesec 2024.!

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina planira da svoju prvu misiju s ljudskom posadom koja će sletjeti na Mjesec ostvari oko 2030. godine.

Na Kineski festival lampiona (24. veljače 2024.), tradicionalni praznik kojim se slavi okupljanje obitelji i štovanje predaka, Kina je otkrila službena imena svojih novih vozila za svoje buduće misije istraživanja Mjeseca s posadom.

Svemirsku letjelicu s posadom nazvali su Mengzhou, što znači "Plovilo iz snova". Ovaj naziv ukazuje na ulogu svemirske letjelice u ostvarenju sna o slijetanju na Mjesec i istraživanju novih granica u svemiru, naveli su Kinezi.

Mjesečev lender s posadom nazvan je Lanyue, što znači "Zagrljaj Mjeseca", a ovo pak simbolično označava težnju i viziju Kine da istraži lunarnu granicu i tamo uspostavi stalnu prisutnost.

Mengzhou, ranije poznat kao svemirska letjelica nove generacije s posadom, vrsta je svemirske letjelice za višekratnu upotrebu koju je razvila i proizvela China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC). Prototip svemirske letjelice prošao je svoj prvi probni let bez posade 5. svibnja 2020.

Ova letjelica s posadom dizajnirana je za prijevoz astronauta do svemirske postaje Tiangong u Zemljinoj orbiti, kao i za provođenje istraživanja Mjeseca u kombinaciji s budućim kineskim Mjesečevim lenderom, vrstom svemirske letjelice dizajnirane da sleti na površinu Mjeseca. Kinezi slijetanje na Mjesec planiraju da ostvare do kraja ovog desetljeća.

Očekuje se kako će Mengzhou imati sposobnost leta s posadom oko 2025.-2026. godine.

U prosincu 2013. kineska letjelica Chang'e-3 bez ljudske posade ostvarila je prvo svjetsko kontrolirano spuštanje na Mjesec od 1976. godine.

U siječnju 2019., misija Chang'e-4, također bez ljudske posade, spustila se na tamnu stranu Mjeseca, što je isto bilo prvi put u povijesti.

Kopirati
Drag cursor here to close