Projekt Kuiper

Amazon radi megaprojekt vrijedan 10 milijardi dolara kojim će konkurirati Starlinku

Amazon velikim koracima hvata zaostatak za SpaceX-om i namjerava pružiti konkurentsku uslugu satelitskog interneta. Prve satelite lansiraju već danas.
Sci-Tech / Svemir | 06. 10. 2023. u 15:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amazon se priprema za lansiranje svojih prvih satelita 6. listopada, označavajući time početak svog ambicioznog Projekta Kuiper, svemirske internetske usluge koja nastoji biti konkurencija SpaceX-ovom Starlinku.

Dva satelita, nazvana KuiperSat-1 i KuiperSat-2, predviđena su za polijetanje raketom Atlas V United Launch Alliance (ULA) u petak iz Cape Canaverala na Floridi. Ti sateliti bit će postavljeni u orbiti od 500 kilometara iznad Zemljine površine kako bi se procijenile bitne komponente mega konstelacije Kuiper, koja je dizajnirana da ima ukupno 3200 satelita.

Projekt vrijedan 10 milijardi dolara

Doista je važno testirati satelite prije nego što mogu lansirati ostatak konstelacije, naglašava Tim Farrar, konzultant za satelitske komunikacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Dodaje da je riječ o velikom iskoraku na koji se dugo čekalo, javlja Zimo.

Cilj projekta Kuiper je omogućiti povezivanje udaljenih područja putem satelitskog pristupa internetu, dakle isto kao i Starlinka. Amazon ulazi u konkurentsko polje, jer su druge tvrtke poput SpaceX-a i OneWeba već lansirale značajan broj satelita za pružanje sličnih usluga.

Amazonovo ulaganje u projekt Kuiper iznosi 10 milijardi dolara i osigurali su kapacitet za lansiranje na raznim raketama koje nisu SpaceX-ove širom svijeta, kako bi podržali svoju inicijativu.

Amazon zaobilazi kašnjenja projekta na sve načine

Tvrtka se suočila s kašnjenjima u razvoju nekih od raketa namijenjenih projektu Kuiper, što je dovelo do tužbe dioničara koji su tvrdili da je osobno rivalstvo između Jeffa Bezosa iz Amazona i Elona Muska iz SpaceX-a utjecalo na proces odabira rakete. Amazon je, međutim, odbacio te tvrdnje.

Kako bi zaobišli kašnjenja, Amazon koristi raketu Atlas V za početno lansiranje svoja dva prototipa satelita. Ti su sateliti relativno veliki, s procijenjenom masom od preko 500 kilograma svaki, što ih čini prevelikima za većinu postojećih malih raketa, ali premalima za golemi kapacitet raket Atlas V.

Nema baš mnogo toga na stolu što je na srednjoj raketnoj razini, kaže pak Jonathan McDowell iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian.

Prva Kuiper usluga već krajem 2024.?

Amazon namjerava započeti s proizvodnjom svojih Kuiperovih satelita u punoj veličini kasnije ove godine, a prva su lansiranja zakazana za prvu polovicu sljedeće godine. Rana usluga Kuiper trebala bi biti uvedena u drugoj polovici 2024. godine, nudeći internetske brzine do 1 gigabita u sekundi.

Prototipovi satelita će nositi instrumente za procjenu povezanosti korisnika s Kuiperom. Osim toga, jedan će satelit eksperimentirati sa smanjenjem svjetline na noćnom nebu kako bi ublažio potencijalne opasnosti za astronome, iako Amazon nije otkrio specifičnosti vezane za to.

Chris Johnson, savjetnik za svemirsko pravo u Zakladi Secure World, priznaje stalnu zabrinutost u vezi s utjecajem satelitskih megakonstelacija na astronomiju i upravljanje sudarima satelita u orbiti. Globalne konstelacije su sada ovdje, a vlak je napustio stanicu. No, to ne znači da je igra gotova. Te se stvari još uvijek mogu regulirati, smatra Johnson.

Kopirati
Drag cursor here to close