Ostaje tamo zauvijek

Indija vjerojatno neće moći "oživjeti" svoj lander na Mjesecu

Samo slijetanje je planirano tako kako bi se podudarilo s početkom lunarnog dana, jer je landeru i roveru potrebna sunčeva svjetlost za punjenje njihovih baterija kako bi mogli funkcionirati.
Sci-Tech / Svemir | 06. 10. 2023. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok počinje nova lunarna noć, indijski znanstvenici smatraju da postoje male šanse za "buđenje" landera Vikram, koji se nalazi na Mjesecu.

Indijska svemirska agencija ISRO nije potvrdila da li će nastaviti napore s ciljem komunikacije s landerom navodeći da su i lander i rover već završili sve svoje zadatke i više od toga.

ISRO se nadao da će se Vikram probuditi nakon 22. rujna kada je počeo novi lunarni dan, koji traje nešto više od 14 zemaljskih dana.

Lander je na lunarnu površinu u svojoj unutrašnjosti donio rover Pragyaan spustivši se blizu slabo istraženog južnog pola Mjeseca 23. kolovoza. Oni su proveli dva tjedna prikupljajući fotografije i podatke, a nakon toga su prebačeni u "sleep mode" prije početka lunarne noći.

Samo slijetanje je planirano tako kako bi se podudarilo s početkom lunarnog dana, jer je landeru i roveru potrebna sunčeva svjetlost za punjenje njihovih baterija kako bi mogli funkcionirati.

Iz ISRO-a je ranije priopćeno da će lander i rover "živjeti" 14 zemaljskih dana, no kasnije su dodali kako se nadaju da će se baterije napuniti i "probuditi" module početkom lunarnog dana.

No, vrijeme je prolazilo, ali signala nije bilo. Stoga šanse za buđenje landera postaju sve manje. Danas je iz ISRO-a priopćeno da Vikram nije poslao nikakav signal te da su šanse za njegovo buđenje ekstremno male.

"Nije dizajniran da izdrži ekstremne vremenske uvjete na Mjesecu gdje noću temperatura pada do minus 200 ili čak minus 250 stupnjeva", rekao je bivši šef ISRO-a G. Madhavan Nair za BBC.

Ipak, šef prve indijske lunarne misije, Mylswamy Annadurai, kazao je da će se i dalje pokušavati uspostaviti kontakt s landerom Vikram, no da ne treba mnogo očekivati.

"Ne možemo resurse fokusirati na Vikram beskonačno, moramo ih prebaciti na praćenje misije Aditya L-1, koja proučava Sunce", poručio je on.

ISRO je objavljivao novosti o landeru i roveru redovno te je objavljivao fotografije koje su oni napravili. Istaknuto je da je misija ispunila sve ciljeve, kao i da je lander obavio eksperiment "skoka" na Mjesecu koji je bio neplaniran te je tako premašio očekivanja.

Indija je zahvaljujući misiji Chandrayaan-3 postala prva zemlja u svijetu koja je uspješno spustila svemirsku letjelicu blizu južnog pola Mjeseca. Također, pridružila se zemljama s obavljenim mekim slijetanjem na lunarnu površinu, a to su SAD, bivši SSSR i Kina.

Kopirati
Drag cursor here to close