Brucoški sat

Za više od tisuću brucoša počela akademska godina na Univerzitetu 'Džemal Bijedić

Ove akademske godine u prvi ciklus studija upisano je 894 studenta, što je za 14 posto više u odnosu na prošlu akademsku godinu, a nakon drugog i trećeg upisnog kruga na Univerzitetu očekuju više od tisuću brucoša.
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 10. 2023. u 14:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sportskoj dvorani Univerzitetsko-sportskog rekreativnog centra "Midhad Hujdur Hujka" tradicionalnom manifestacijom Brucoški sat svečano je obilježen početak nove akademske 2023/2024. godine za studente prve godine studija Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

14 posto više studenata

Ove akademske godine u prvi ciklus studija upisano je 894 studenta, što je za 14 posto više u odnosu na prošlu akademsku godinu, a nakon drugog i trećeg upisnog kruga na Univerzitetu očekuju više od tisuću brucoša.

Studentima su riječi dobrodošlice uputili rektorica Univerziteta "Džemal Bijedić" prof. dr. Alena Huseinbegović, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović i predsjednik Unije studenata Kenan Begović.

Rektorica Huseinbegović pozdravila je sve brucoše, te im uputila dobrodošlicu u svoje osobno ime i uime nastavnika, suradnika, administrativnog i tehničkog osoblja i studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

''Dragi brucoši, s današnjom ceremonijom počinje novo poglavlje vaših života. U godinama studija koje slijede budite vrijedni i marljivi, pokažite trud i zalaganje, budite kolegijalni, znatiželjni, kreativni, aktivni kroz studentske organizacije, sudjelujete u društveno odgovornim aktivnostima i događajima, u razmjeni i mobilnosti studenata, istražite sve mogućnosti koje vam studiranje nudi i zajedno s nama ponudite svoje kapacitete za razvoj, unapređenje i modernizaciju Univerziteta'' - poručila je rektorica Huseinbegović.

Video: Nova akademska godina na Univerzitetu ''Džemal Bijedić''

Ona je podsjetila da se nastavni proces na Univerzitetu "Džemal Bijedić" izvodi na više od 50 suvremenih i modernih studijskih programa, koji će studentima omogućiti konkurentnost na tržištu rada i pripremiti ih za procese koji ih očekuju nakon stjecanja akademskih kvalifikacija.

Uporni završavaju fakultete

Studentima se obratio i ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko - neretvanske županije Rašid Hadžović, koji je svim studentima i profesorima čestitao početak nove akademske godine.

''Svim brucošima i studentima te nastavnom osoblju čestitam početak nove akademske godine i želim da je uspješno privedu kraju. Također, poručio bih studentima da se upornost isplati i da je ona na prvom mjestu što se tiče učenja, rada, jer uporni završavaju fakultete'' - kazao je ministar Hadžović.

Predsjednik Unije studenata Kenan Begović podsjetio je brucoše da Unija studenata, kao krovno studentsko tijelo na Univerzitetu, stoji na raspolaganju za pomoć i podršku studentima tijekom studiranja.

Foto: Fena / Brucoški sat

''Drage kolegice i kolege, koristim ovu priliku da vas pozovem da se aktivno uključite u rad, inicijative i projekte Unije studenata koja zastupa interese svih studenata našeg univerziteta. Iza Unije studenata je niz realiziranih projekata, a tako će se nastaviti i u ovoj akademskoj godini'' - poručio je Begović.

Nakon pozdravnih riječi i uručivanja poklona, studenti su se uputili ka prostorijama fakulteta i univerzitetskih studija gdje su imali priliku upoznati nastavno i administrativno osoblje s kojim će surađivati i usvajati znanje narednih godina.

Kopirati
Drag cursor here to close