bez zakona

Udžbenici u HNŽ nisu prošli sustavnu kontrolu

Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 09. 2017. u 07:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usprkos brojnim ranijim inicijativama nevladinog sektora da se oblast udžbeničke politike u Hercegovačko-neretvanskoj županiji konačno uredi donošenjem županijskog zakona o udžbenicima, u još jednu školsku godinu ušlo se bez ovog zakonskog rješenja.

Marin Bago, predsjednik mreže nevladinih organizacija "Naše društvo" iz Mostara, kaže da je obrazovanje djece u HNŽ, zbog nedonošenja tog zakona, prepušteno knjižarama i izdavačkim kućama, što je, kako ističe, zaista tragedija.

''U međuvremenu, Vlada HNŽ odlučila je 2015. godine da odabrane knjige važe na razdoblje od pet godina. Ove knjige koje su u opticaju, nisu prošle sustavnu kontrolu kvalitete nego samo odgovaraju li nastavnom planu i programu. Dakle, knjiga koja je na tržištu, može biti zadnje smeće, ali je u opticaju, jer se podudara s NPP-om'', navodi Bago.

Dodaje da su, zbog nedonošenja zakona, prekršena prava učenika da uče iz najboljih knjiga.

''Također, cijene udžbenika nisu normalne. Mi smo kontaktirali tiskare i došli do zaključka da je cijena udžbenika, koji našoj djeci prodaju za 17 KM, u tisku, zapravo, od dvije do tri marke'', kaže Bago.

Iako iz nevladnog sektora ističu da za nedonošenje ovog zakona ne postoji opravdanje, iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ navode da bez donošenja zakona o izdavačkoj djelatnosti nema ni zakona o udžbenicirna.

Naveli su i da trenutno sve udžbenike i potrebne dozvole odobrava Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti.

''Prvo treba donijeti zakon o izdavačkoj djelatnosti na razini FBiH, odnosno države, što bi bilo najbolje. Kad bismo mi donijeli taj zakon, izdavači bi bili ograničeni samo na područje naše županije, jer bi pravili knjige posebno za našu županiju. Time bi udžbenici bili mnogo skuplji nego što su sada. Mi pokušavamo pronaći način kako napraviti kvalitetan zakon koji neće ugroziti roditelje kao i izdavače'', rekao je za Dnevni avaz resorni ministar Rašid Hadžović.

Avad navodi kako se u školama u HNŽ radi po dva nastavna plana i programa, na bo-sanskom te na hrvatskom jeziku, tako da učenici koriste i različite udžbenike.

Iz nevladinih organizacija ranije su isticali da u HNŽ, umjesto stručnog povjerenstva, udžbenike biraju aktivi nastavnika pa tako postoje bizarne situacije da dva razreda iste škole imaju različite udžbenike.

Kopirati
Drag cursor here to close