Altruist i Save the children

Učionica u Bafo naselju - dolaze djeca željna igre i učenja

Roditelji i djeca su prezadovoljni učionicom i kažu da im znači puno
Sci-Tech / Obrazovanje | 31. 10. 2018. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Terenska učionica/igraonica u Bafo naselju bit će opet ispunjena djecom igrom i učenjem.

''Korisnici naše terenske učionice su djeca koja dolaze iz socijalno ugroženih obitelji, djeca koja žive i rade na ulici, djeca koja su u prosjačenju i djeca po preporuci Centra za Socijalni rad, te djeca koja dolaze po preporuci škola. Za njih obnovljena učionica znači puno, učionica je bila u lošem stanju ali djeci nije nedostajalo volje da uče i rade. Ovo kako sada učionica izgleda, bit će dodatni poticaj'', rekla je Suzana Bevanda iz mostarske udruge Altruist koja je zapravo i pokrenula ovu učionicu.

Kako kaže, od početnih sedam, učionicu/igraonicu danas posjećuje 26 aktivnih korisnika.

''Ovo su djeca željna igre i učenja i osjećaju se kao dio drugog svijeta. Osjećaju se produktivno i kao bitna karika našeg društva, ovdje su prvi put čuli o svojim pravima, naučili da imaju pravo ići u školu i obrazovat se. Na početku školske godine troje nove djece koje je dolazilo ovdje upisalo se u prvi razred. Djeca koja dolaze na instruktivnu nastavu pokazala su napredak. Imali su dosta negativnih ocjena, ali svi su završili razrede bez negativnih ocjena i popravili svoje vladanje'', rekla je Bevanda.

Ahmet Pjano direktor implementacije programa u Save the children za zapadni Balkan, koji inače podržava rad Altruista, kaže da ove dvije organizacije djeluju s ciljem da se osigura centar za djecu koja žive i rade na ulici, odnosno da se pomogne toj djeci ali i njihovim roditeljima da više ne dolaze u takvu situaciju.

''Četrnaest godina surađujemo s Gradom Mostarom i lani smo napravili jači iskorak gdje je grad odvojio sredstva za funkcioniranje udruge i dolazimo do odgovora otkud mi ovdje danas. Ovo je zajednička inicijativa koju su Grad Mostar i Altruist uradili uz podršku Save the childrena. U naselju otvorio prostor za rad s djecom i roditeljima kako bi se pružila podrška djeci u svladavanju gradiva , pomaganju uključivanja u škole, ali i da bi se preveniralo rano napuštanje školovanja'', rekao je Pjano.

Majka djeteta koje redovito posjećuje učionicu, Rahmana, kaže kako je nova učionica predivna, te da su djeca ali i roditelji zadovoljni.

''Velika je bila potreba za ovakvom učionicom'', kaže Rahmana.

''Nova učionica je bila potrebna, ali i u onim uslovima sve je bilo super i rađeno kako treba, ja sam prezadovoljna s djetetom i njihovim poslom. Išla je godinu dana redovito u učionicu i već se vide rezultati. Djeca su zadovoljna, a i mi kao roditelji'', kaže Sanela Ćosić majka jedne od djevojčica.

Kopirati
Drag cursor here to close