Pačići mali

Kako učiti: Stariji mostarski studenti dijele savjete brucošima

Stariji studenti savjetuju kako je sve predmete najbolje riješavati preko kolokvija, odnosno pred-ispita.
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 10. 2017. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvog radnog dana listopada u ponedjeljak je u Mostaru počela nova akademska godina, a  studenti starijih godina savjetuju brucošima kako je za dobar akademski uspjeh potrebna dobra organizacija i polaganje predmeta putem kolokvija.

Rasporedite slobodno vrijeme

''Potrebno se prvo organizirati, neka faks bude na prvom mjestu, a sve ostalo će doći na red kad se fino organiziraš. I izlasci i prijatelji i sve. Moj savjet je taj da se uči na vrijeme, te da se sve riješava po redu, da se stigne koliko toliko sve rješiti na vrijeme, jer kasnije se postavljaju drugi prioriteti'', rekla je studentica Zdravstvenih studija Anamarija za Bljesak.info, koja dodaje kako je zbog loše organizacije i nepoloženih ispita svakodnevno bila izložena stresu.

S Anamarijom se slaže i Luka, student Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti (FPMOZ). ''U početku nisam nikako učio, iako sam trebao, to sam tek shvatio kada mi se sve nakupilo u 9. mjesecu (rujanski ispitni rok, op.a. ), zato ću na sljedećoj godini odmah učiti'', rekao je.

Luka dodaje kako ne kasne samo studenti, da je organizacija fakulteta ''na nuli'' te da profesori stalno kasne. Ipak savjetuje ''neku rutinu''.

''Učite svaki dan barem pola sata-sat, tako na večer možete raditi što hoćete. Nitko nije završio faks, a da nije učio'', rekao je.

Rješavanje preko kolokvija

''Organizacija je ključ svega. Učite poslije predavanja kući malo i sve će se moći položiti, ako tako učili i polagali sve na kolokvijima i predrokovima bit će više izlazaka i slobodnog vremena'', rekao je Vedran za Bljesak.info, student Farmaceutskog fakulteta.

Stariji studenti savjetuju kako je sve predmete najbolje rješavati preko kolokvija, odnosno pred-ispita. Inače, kolokvij je provjera znanja prije ispita, te ako ga ne prođete dolazite na ispit, koji je inače, kako tvrde, najgori dio školovanja.

''Važno je ići redovito na predavanja, te 'čistiti' preko kolokvija. Budućim kolegama bih poručila da ne odustaju jer sigurno se sve može završiti ako ne u roku, možda iduće godine, samo trebaju biti uporni. Svaki trud se isplati, te tako dokazujemo da smo odgovorni'', rekla je Anđela, studentica FPMOZ-a.

Biti imun na predrasude

Matea, studentica Filozofskog fakulteta, tvrdi kako je bolje u prvu akademsku godinu krenuti bez nekih polaznih informacija, jer je dojam o radu profesora subjektivan, a mišljenje se kreira na osnovu međusobnog odnosa stvorenog između profesora i tog studenta.

''Ne slušati starije studente o tome kakvi su profesori, to je najgore kad se stvori neka predodžba pa se vodi njome, a 90 posto je pogrešno'', kaže Matea.

Period života u kojemu treba uživati

Studentski život nezamisliv je bez odmora od problema s knjigama, potpisima, skriptama i ostalim studentskim morama, a njega studenti najlakše pronalaze u noćnim izlascima.

''Kažu da su godine koje su pred brucošima najljepše i to je istina pa ih zato treba u potpunosti iskoristiti, tj. zabavljati se, upoznati nove ljude, uživati u studentskom životu, no ipak steći znanje potrebno za obavljanje svog budućeg posla'', rekla je Lucija, studentica Filozofskog i FPMOZ-a.

S njom se slaže i Sofija s Ekonomskog fakulteta

''Uvijek trebate odvojiti vrijeme za zabavu, opuštanje i izlaske'', rekla je i dodala kako je za vrijeme studija samo važna raspodjela slobodnog vremena.

''Uživajte u studentskom životu, jer biti student je najljepše'', rekla je Sofija.

Kopirati
Drag cursor here to close