„Ekologija, energetska efikasnost i zaštita životne sredine“

U Mostaru održana međunarodna novinarska radionica

Predavači su bili vrhunski stručnjaci u svojim područjima.
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 02. 2023. u 07:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na permakulturnom imanju „Nešto Više“ u Humilišanima kraj Mostara održana je prva međunarodna novinarska radionica pod nazivom "Ekologija, energetska efikasnost i zaštita životne
sredine".

Vikend u Mostaru je bio ispunjen učenjem, praktičnim vježbama i zabavom za nekoliko generacija novinara iz cijele regije. U ugodnoj i opuštenoj radnoj atmosferi, sjajan tim od 8 mladih novinara i
novinarki iz Srbije, Crne Gore i svih dijelova BiH, imali su priliku raditi sa 4 iskusnih novinarskih imena iz svijeta ekologije od kojih su dobili alate, kontakte savjete i smjernice za uspješan budući
rad.

Vrhunski stručnjaci

Predavači su bili vrhunski stručnjaci u svojim područjima. Vuk Vujisić iz Podgorice, novinar portala Zumiraj.me je predstavio studiju slučaja u kojem su aktivisti i novinari u Crnoj Gori zaustavili ilegalnu eksploataciju šljunka. Mladen Iličković, urednik HRT emisije Eko zona, održao je sjajan masterclass na temu "Izazovi ekološkog novinarstva", dok je Jovana Šesterikov, urednica portala Ekologika.rs iz Beograda, održala predavanje o pokretanju vlastitog ekološkog sajta i činjenicama vezanim za klimatske promjene u kontekstu Zapadnog Balkana.

Marion Roussey, dopisnica televizije ARTE, kroz praktične zadatke, pokazala je kako svjetski i lokalni mediji izvještavaju o ekološkim temama te ponudila sudionicima neke praktične alate koji im u budućnosti mogu biti korisni za rad.

U sklopu radionice, Ana Tomašković, urednica emisije Normalan život na HRT-u, održala je vrlo zanimljivo i informativno predavanje pod nazivom "Afirmacija osoba s invaliditetom u medijima i društvu".

Dijeljenje znanja i upoznavanje Mostara

Ana je istaknula važnost promicanja jednakosti i inkluzije osoba s invaliditetom, te je podijelila korisne savjete novinarima i članovima lokalnih udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom i članove njihovih obitelji kako pravilno i senzibilno izvještavati o temama vezanim uz osobe s invaliditetom.

Novinari iz drugih gradova osim usvajanja i dijeljenja znanja na radionici imali su priliku kroz slobodno vrijeme upoznavati Mostar i pozitivne efekte koje je projekt „Mostar: Prostori koji pokreću“ imao na naš grad.

Ova međunarodna novinarska radionica omogućena je uz podršku Vlade Velike Britanije. Projekt "Mostar - Prostori koji pokreću" je trogodišnji projekt koji ima za cilj unaprijediti sadržaje i
korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građana i potporu njihovim inicijativama koje doprinose kvaliteti građanskog, , kulturnog i gospodarskog života u gradu Mostaru.

Projektom se namjerava podržati građanke i građane i lokalne vlasti da učinkovito koriste nove vještine, alate i mehanizme za rješavanje prioriteta na uključiv, rodno osjetljiv, participativan i sustavan način.

Kopirati
Drag cursor here to close