Evidencija pod upitnikom

Mostar: Ne zna se broj školske djece u samoizolaciji?!

Do sada je na virus Covid-19 u Mostaru bilo pozitivno 157 školske djece.
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 10. 2020. u 12:55 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je od početka školske godine do 13. listopada na virus Covid-19 bilo pozitivno 157 školske djece, potvrdila je to za Bljesak.info specijalizantica epidemiologije Kristina Bevanda.

Neku težu kliničku sliku izgleda nije razvio nitko od njih. Kako nam je potvrđeno iz SKB Mostar na odjelu dječje covid bolnice na pedijatriji od početka školske godine nije ležalo ni jedno od ovih 157 djece.

Točan broj školske djece koja su prošla kroz samoizolaciju kao i broj onih koji se trenutno nalaze u samoizolaciji nismo uspjeli saznati. Naime, iako smo više puta od Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko neretvanske županije tražili, taj podatak nismo dobili.

Evidencija pod upitnikom

Od Ministarstva smo pokušali saznati i broj nastavnog osoblja koje je od početka školske godine pa do danas bilo pozitivno na Covid, kao i broj onih koji su prošli ili su trenutno u samoizolaciji. Međutim, ni taj podatak nismo dobili.

Naime, kazali su nam kako oni te podatke prosljeđuju Kriznom stožeru, a on opet te podatke javnosti. Za ovu informaciju kontaktirali smo i Krizni stožer, međutim do kraja pisanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Kako saznajemo iz Doma zdravlja Mostar, evidenciju o samoizolacijama Ministarstvo nije ni vodilo od početka školske godine. Tek nakon nekoliko tjedana od početka nastave pod svim epidemiološkim mjerama koje je izdao Krizni stožer, Ministarstvo je školama u našoj županiji naložilo da im počnu dostavljati podatke o samoizolacijama.

Za to vrijeme, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ-a Rašid Hadžović u izjavi za Fenu iskazao je zadovoljstvo provedbom nastave u proteklom razdoblju. Za njega, prvih mjesec dana nove školske godine proteklo je u najboljem redu. Ponovio je kako je Ministarstvo obrazovanja isključivo mjerodavno za nastavni proces, a da o epidemiološkim mjerama ipak odlučuju zdravstvene vlasti.

Nezadovoljstvo sve glasnije

Pored nezadovoljstva roditelja, a zadnje vrijeme i prosvjetnih djelatnika, zbog epidemioloških mjera koje se provode nad djecom, nezadovoljstvo zbog nastavnog procesa sve je glasnije.

Naime, prosvjetari strahuju kako učenici neće usvojiti potrebna znanja, kako zbog skraćenog trajanja školskog sata i online nastave, tako i zbog neselektivne primjene mjere samoizolacije. Smatraju kako se trud nastavnog osoblja pod radom u ovakvim okolnostima neće isplatiti.

''Primijetili smo da naš trud neće uroditi velikim plodovima i da učenici neće usvojiti potrebno znanje, između ostaloga, i zbog online nastave koja nije adekvatno pripremljena, a ni zbog tehničkih mogućnosti, odnosno nemogućnosti mnogih roditelja'',  kazao je nedavno predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš .

Lauš je, također, istaknuo kako je opseg posla u novom okolnostima znatno povećan, zbog čega su nastavnici i učitelji dodatno opterećeni.

''Veliki broj učitelja radi duplu i više smjena, što nije slučaj s nastavnicima koji imaju manji broj učenika. Učitelji koji imaju više od 18 učenika rade dvije, odnosno tri smjene kada se računa i online nastava. U tom kontekstu tražit ćemo uvećanje plaća tim nastavnicima za 20 posto, a ostalima za 10 posto, jer i oni rade u otežanim okolnostima'', najavio je Lauš

S obzirom da je ovakav vid izvođenja nastave najviše trpi nastavno osoblje, u jednoj od ranijih izjava za Bljesak.info ministar Hadžović nije dao konkretan odgovorio hoće li doći do povećanja plaće prosvjetnim djelatnicima. Jedino je sigurno, oslobodio ih je ''nekih obveza koje su bile standardne'' tako da su sada slobodni i mogu se, kako je kazao, usredotočiti na dio koji se odnosi na održavanje nastave.

Nezadovoljstvo u srednjim školama

Nezadovoljstvo je sve glasnije i u srednjim školama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Naime, mjesec dana od početka nastave Sindikat srednjih škola HNŽ-a koji nastavu izvode po hrvatskom nastavnom planu i programu izvršio je anketu članstva kako bi saznali što članovi misle o novonastalim okolnostima i izvođenju nastave u vremenu pandemije, s čime su zadovoljni, s čime ne. 

Sindikat srednjih škola HNŽ-a izvijestio je da nastavnici u srednjim školama žele sat od 30 minuta, većina ih želi da se svih sedam školskih sati provodi u učionici i nitko od njih ne želi stavljati sadržaj na platformu.

Na sva događanja vezana za nastavni proces iz Ministarstva obrazovanja su kazali kako prate situaciju te najavljuju kako će uskoro izaći s prijedlozima rješenja za probleme uočene na terenu. Do tada, ostaje čekati.

Kopirati
Drag cursor here to close