Europski dan jezika

Tri jezika, različita, a zapravo jednako razumljiva

Savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu Republike Francuske u BiH Jean-Christope Thiabuad naglasio je važnost njegovanja jezika bilo kojeg naroda.
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 09. 2019. u 17:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli danas je prigodnim programom obilježen Europski dan jezika kako bi se skrenula pažnja na važnost poznavanja stranih jezika i bogatu lingvističku i kulturnu raznovrsnost u Europi.

Ukazano je ovom prilikom na važnost jezika i kulturne različitosti, uz poruku da su jezik i kultura jednog naroda temelj njegovog postojanja.

Savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu Republike Francuske u BiH Jean-Christope Thiabuad naglasio je važnost njegovanja jezika bilo kojeg naroda.

''Izrazio bih važnost poznavanje različitih jezika u cijelom svijetu. O tome danas u Tuzli učimo učenike i studente te bih naglasio važnost spoznavanja ljepote različitosti jezika'' istaknuo je Thiabuad.

Sve zemlje Europe danas predstavljaju značaj svoga jezika, kaže tajnik za ekonomiju i kulturu Veleposlanstva Italije u BiH Carlo Marcotulli, naglasivši da se u BiH govore tri jezika, različita, a zapravo jednako razumljiva.

''To je vrlo specifična situacija. Europska unija sigurno može ponuditi specifična rješenja, jer se različiti jezici mogu ujediniti. Unutar Europske unije imamo 23 jezika i u Europskom parlamentu svi govore svoje jezike i svi su jednako prevedeni i jednako prihvaćeni '', podvlači on.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić ističe da se na Univerzitetu u Tuzli njeguje misija svih europskih jezika.

''Poznavati europske jezike je veliko bogatstvo za svakoga'', kaže Hadžigrahić.

Europski dan jezika obilježava se s ciljem očuvanja bogate baštine oko 225 europskih jezika, a danas je najavljeno da Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli planira osnivanje Centra za europske jezike.

Kopirati
Drag cursor here to close