Svjetski dan romskog jezika

Kako očuvati romski jezik i kulturu?

U Bosni i Hercegovini, kao i u cijelom svijetu, 5. studeni obilježava se kao Svjetski dan romskog jezika.
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 11. 2021. u 09:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 5. studenog, Svjetskog dana romskog jezika, Savjet nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine izdao je priopćenje za javnost u kome podsjeća na potrebu očuvanja romskog jezika i kulture, kao i na obavezu organiziranja nastave na romskom jeziku u školama u BiH. Priopćenje prenosimo u cjelosti:

„U Bosni i Hercegovini, kao i u cijelom svijetu, 5. studeni obilježava se kao Svjetski dan romskog jezika. Ovaj datum ustanovljen je odlukom UNESCO-a i obilježava se od 2015. godine u svim zemljama u kojima žive Romi.

Povodom ovog praznika, Savjet nacionalnih manjina BiH želi podsjetiti na činjenicu da je poštivanje i učenje maternjeg jezika zagarantirano svim manjinama u BiH kroz Europsku povelju o zaštiti regionalnih i manjinskih jezika.

Nažalost, u našoj zemlji romska povijest, kultura i jezik još uvijek nisu dio nastavnog procesa, niti je osiguran dovoljan broj predavača romskog jezika u školama u BiH. S tim u vezi, kroz odgovarajuće programe na državnoj razini, kao i na nižim razinama vlasti, potrebno je raditi na edukaciji nastavnog kadra s ciljem da se u BiH, svugdje tamo gdje je moguće i gdje postoji zanimanje romske zajednice, u nastavni program uvede izučavanje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture“, kaže se u priopćenju Savjeta nacionalnih manjina BiH povodom 5. studenog, Svjetskog dana romskog jezika. 

Kopirati
Drag cursor here to close