Antalija

Studenti u Mostaru dobili novi dom

U petak je svečano otvoren Studentski dom Antalija koji je dobio ime po glavnom financijeru gradu Antaliji.
Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 09. 2023. u 12:24 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Studentski dom predstavlja novu eru u razvoju Univerziteta Džemal Bijedić i šire društvene zajednice, a rezultat je zajedničkog napora svih relevantnih aktera koji su sudjelovali u ovom projektu", kazala je okupljenim medijima rektorica Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru prof. dr. Alena Huseinbegović.

Foto: Bljesak.info / Ploča ispred doma...

Naime, u petak je svečano otvoren Studentski dom Antalija koji je dobio ime po glavnom financijeru gradu Antaliji.

180 studenata

"Studentski dom može primiti 180 studenata. On je napravljen na pet katova, ima 22 apartmana te su svi kvalitetno i moderno opremljeni. Imamo studentsku ambulantu, imamo psihološko savjetovalište.

Zdravstvenu njegu našim studentima pružat će ambulanta Stari grad Mostar", naglasila je rektorica Huseinbegović. Prvi natječaj za mjesta u novom studentskom domu već je prošao, a raspisan je drugi upisni rok.

Foto: Bljesak.info / Nova era razvoja

"Cijena studentskog doma je 270 KM za dvokrevetne sobe, odnosno 370 KM za jednokrevetne sobe po osobi. Studenti primaju subvencije od svojih kantona, one su 220 do 250 KM tako da svi studenti u suštini imaju subvenciju i oni će dobiti minimalno 20-30 KM i bit će smješteni u studentskom domu koji je u rangu hotela", pojasnila je rektorica.

U sklopu Studentskog doma Antalija, studentima će biti dostupan i restoran koji će prodavati hranu po pristupačnim cijenama.

Mjesto za uspomene

"Ovo za studente nije građevina, nije objekt koji ima betonsku konstrukciju nego je prostor u kojem će oni stanovati i stvarati uspomene. Mjesto gdje će stjecati znanja, vještine, učiti se raspolaganju vremenom, istraživati, stvarati inovativna rješenja te se suočavati s izazovima struke", navela je rektorica Huseinbegović.

Foto: Bljesak.info / Otvaranje doma...

Pojasnila je kako je uz grad Antaliju opremu za studentski dom osigurao Savez općina turskog svijeta, parter oko studentskog doma financiralo Gradsko vijeće Grada Mostara, dok je završne radove koji su trajali gotovo godinu dana, financirala Vlada HNŽ-a. Gradonačelnik Grada Konya i predsjedavajući Saveza svjetskih turskih općina Uğur İbrahim Altay istaknuo je kako je ovaj projekt dokaz jačanja "bratskih, kulturoloških, socijalnih i svih drugih veza s turskim bratskim općinama, odnosno gradovima".

"Konkretne i bitne aktivnosti su provedeni kada je u pitanju rad Saveza općina turskog svijeta. Ono što je bitno dodatno naglasiti jest da smo organizirali brojne aktivnosti s našim bratskim gradom Mostarom. Bez prekida nastavljamo i kontinuirano radimo na nastavku i realizaciji brojnih tečajeva koji se tiču brojnih aktivnosti", naglasio je Altay.

Foto: Bljesak.info / financijeru

Zamjenik glavnog tajnika Metropolitanske općine Antalija Yasare Ergun kazao je kako im je bila čast doprinijeti izgradnji i opremanju za Mostar i Univerzitet jednog ovakvo važnog objekt.

"Važno je da gradu kao što je Mostar, a s kojim imamo velike i duge kako kulturološke i povijesne tako i bratske veze, poklonimo jedan ovakav objekt. Siguran sam da će se u skorije vrijeme naši doprinosi i veze u Mostaru i Univerzitetu udvostručiti, ako ne i utrostručiti", poručio je Ergun.

Foto: Bljesak.info / Studenti u Mostaru dobili novi dom

Ocijenio je kako nije bitno koliko je novaca uloženo u izgradnju Studentskog doma, nego „duhovna, nematerijalna vrijednost kojom je izgradnja Doma pokrenuta". 

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović složio se sa sugovornicima o značaju Doma, čestitao je svim akterima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ove ideje, a svim studentima poručio da uživaju u novim prostorima i da ih najbolje iskoriste.

Kopirati
Drag cursor here to close