Nebojša Pavković

Srpskim osnovnoškolcima na satu se iz zatvora obratio osuđeni ratni zločinac

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) zatražila je od Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja da istraži slučaj
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 05. 2023. u 23:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srpskoj osnovnoj školi na satu se kao gost pojavio osuđeni ratni zločinac Nebojša Pavković.

Sat je održan 20. travnja na temu "Košare: Priče heroja", a Pavković se učenicima obratio videolinkom iz zatvora u Finskoj.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) zatražila je od Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja da istraži slučaj i pozove ravnateljicu Osnovne škole "Đura Jakšić" u Kaću Vericu Letić na odgovornost, piše Index.hr

YIHR je u priopćenju naveo da je na ovaj incident upozorio i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, pozivajući se na njegove izjave u medijima. On je pozvao zastupnike u Skupštini Novog Sada da pokrenu inicijativu za njezin opoziv.

"Tijekom rata na Kosovu Nebojša Pavković bio je zapovjednik Treće armije Vojske Jugoslavije. Pred ICTY-jem je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od 22 godine za zločine protiv čovječnosti nad Albancima na Kosovu 1999. Pavković je odgovoran za deportacije, druga nečovječna djela (prisilno premještanje), ubojstva i progone, kao i zločine protiv čovječnosti te kaznena djela ubojstva i kršenja zakona i običaja ratovanja", navode i priopćenju.

Pavković trenutno služi zatvorsku kaznu u Finskoj, a u svibnju 2022. Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove odbio mu je zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu zbog "velike težine njegovih zločina i nedostatka rehabilitacije".

Kopirati
Drag cursor here to close