Problem ili ne?

Škola i roditelji optužuju Grad: 'Problem Centra se godinama gura pod tepih'

Nitko od predstavnika Centra za izvanbolničko liječenje ni Grada, kako navode iz Vijeća roditelja i škole, nije se obratio prosvjednicima te su umjesto toga negirali postojanje ikakvog problema.
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 06. 2018. u 10:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peticija s više od 900 potpisa, prikupljenih tijekom prosvjeda ispred Osnovne škole Ilije Jakovljevića u Mostaru,a kojom se traži premještanje prostorija Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje, predana je Odjelu za društvene djelatnosti Grada Mostara.

Nitko od predstavnika Centra za izvanbolničko liječenje ni Grada, kako navode iz Vijeća roditelja i škole, nije se obratio prosvjednicima te su umjesto toga negirali postojanje ikakvog problema.

''Takve tvrdnje da se dosad nitko nije žalio na lokaciju Centra i ponašanje njegovih korisnika  smatramo pokušajem dezinformiranja javnosti i umanjenja važnosti gorućeg problema pa smo Odjelu za društvene djelatnosti uz peticiju dostavili i prethodnu korespondenciju na temu Centra, iz koje je vidljivo da se problem Centra godinama već gura pod tepih'', navode u priopćenju iz Vijeća roditelja i škole.

Ističu kako se i u Operativnom planu sigurnosti grada Mostara za razdoblje 2016.-2020. godine kao jedan od sigurnosnih problema u gradu navodi se 'Neadekvatna lokacija (gusto naseljeno područje s osnovnom školom u blizini) Centra za izvanbolničko liječenje ovisnosti'.
 
''Još jednom napominjemo kako cijenimo i podržavamo rad Centra i smatramo njegovo postojanje potrebnim. Poštujemo pravo svakog ovisnika na liječenje i pomoć u borbi protiv ovisnosti. Apsolutno ne prihvaćamo medijske istupe pojedinih predstavnika gradskih i zdravstvenih institucija da na ovaj način stigmatiziramo korisnike Centra. Mi želimo zaštititi svoju djecu jer smatramo da se, zbog smještanja Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u naše neposredno okruženje, djeca u naselju dovode u bliski kontakt s rječnikom, temama i ponašanjem krajnje neprikladnim za njihov uzrast'', stoji u priopćenju.

Podsjećamo, načelnik Odjela za društvene djelatnosti Božo Ćorić, u ranijem razgovoru za Bljesak.info komentirao je kako strah pojedinih roditelja i djelatnika škole zbog blizine ovog Centra nije opravdan.

''Strah roditelja i djelatnika škole nije opravdan, mislim da pušu u hladno. Naime u ovaj Centar dolaze osobe koje traže pomoć i koje se liječe, i nije u redu da ih društvo na taj način stigmatizira. Također, želim istaknuti kako korisnici ovog Centra svakodnevno budu testirani na drogu, te ako se ustanovi da nisu pod utjecajem, dobiju tabletu koju popije pred medicinskim osobljem. Znači, to nisu osobe koje su trenutno pod utjecajem droga'', rekao je  Ćorić ranije za Bljesak.info.

I dok je Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ podržalo roditelje koji prosvjeduju, odluku o najmu trenutnog prostora Ćorić smatra logičnim rješenjem te je ranije rekao kako će u ovim prostorijama korisnici boraviti privremeno, dva do tri mjeseca, dok se ne izvrši adaptacija ranijeg prostora koji im je ustupio Grad.

''Centar je sam donio privremenu odluku da se izmjesti u ove prostorije, jer privremeno zbog renovacije ne mogu raditi i to je logična odluka. Najlakše bi bilo prestati raditi s ovisnicima i što smo onda dobili? Centar je i ranije bio u blizini škole i on je prvenstveno jedna pozitivna ideja, model po kojem su i ostali centri u BiH formirani. Zašto sad te ljude stigmatizirati i progoniti, negdje mora biti sjedište Centra, ne može valjda na Humu?'', rekao je Ćorić ranije i istaknuo kako lokalno stanovništvo nije imalo nikakvih problema s korisnicima ovog Centra.


 

                                    

                                                          

 

Kopirati
Drag cursor here to close