Zdravstvo

Simpozij u Mostaru: Minuta šutnje za preminulog Ivana Bagarića

Na početku simpozija prisutni su minutom šutnje odali počast jučer preminulom Ivanu Bagariću, ravnatelju Doma zdravlja Tomislavgrad, koji je trebao također nazočiti simpoziju.
Sci-Tech / Obrazovanje | 10. 05. 2019. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

II Simpozij posvećen javnom zdravstvu, na temu 'Javnozdravstvena znanost i postignuća u praksi' održan  je u petak, 10. svibnja na Fakultetu zdravstvenih studija u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / II Simpozij posvećen javnom zdravstvu, na temu 

Na početku simpozija prisutni su minutom šutnje odali počast  jučer preminulom Ivanu Bagariću, ravnatelju Doma zdravlja Tomislavgrad, koji je trebao također nazočiti simpoziju. 

Cilj je skupa razmijeniti iskustva s kolegama iz Hrvatske i Crne Gore o aktualnim i najsuvrmenijim pitanjima, praksama u javnom zdravstvu, što može doprinijeti unaprjeđenju prakse, a posebno fokus stavljen je na komunikaciju u zdravstvu prepoznatu kao važnu komponentu koja se očituje u svim sferama života pojedinca i populacije, i koja osnažuje cijeli sustav i poboljšava pruženu skrb. 

''Težište simpozija je na kriznim situacijama o čemu će govoriti najeminentniji stručnjaci. Mi moramo očekivati da će naša zemlja najvjerojatnije biti pod najezdom novih migranata i da nas čekaju brojni izazovi na koje moramo biti spremni'', izjavio je novinarima uoči skupa dr. Ivo Curić koji je, naglasivši značaj današnjeg simpozija, izrazio nadu da će nakon njegova održavanja imati svoje praktične refleksije u primjeni postojeće situacije. 

Što se tiče same komunikacije u zdravstvenim ustanovama, Curić smatra kako bez dobre komunikacije nema uspjeha niti u preventivi niti kurativi jer, kako je kazao, tek kada se to dvoje spoji dobiva se povoljan rezultat. 

Predsjednik Liječničke komore HNŽ-a Mehmed Haznadar, također, smatra kako je komunikacija iznimno važan segment zdravstva te da se na osnovu kvalitete komunikacije u medicini i načina na koji zdravstveni radnici komuniciraju procjenjuje kvaliteta zdravstvene zaštite i zdravstva uopće. 

''Komunikacija se uči, unaprjeđuje i usavršava i mi ćemo danas s predavačima iz naše zemlje i zemalja regije puno toga moći naučiti, unaprijediti i primijeniti u praksi te samim time poboljšati zdravstveni sustav uopće'', kazao je Haznadar. 

Značaj skupa naglasila je i dr. sc. Jelena Ravlija, kazavši kako je međusektorska suradnja iznimno važna kada je u pitanju zaštita zdravlja stanovništva, kao i krizno komuniciranje, koje je fokus današnjeg skupa. 

Pored kriznog komuniciranje na simpoziju će riječi biti i o komunikaciji i javnozdravstvenim rizicima, komunikaciji u palijativnoj medicini, kao i o značaju međunarodnih zdravstvenih propisa u zaštiti javnog zdravlja. 

Foto: Bljesak.info / II Simpozij posvećen javnom zdravstvu, na temu 
Kopirati
Drag cursor here to close