Novačenje

Rusi djecu u školama indoktriniraju ratnim stripovima

Među protagonistima je i general pukovnik Azatbek Omurbekov, zapovjednik postrojbe odgovorne za ubojstvo civila u ukrajinskom gradu Buča 2022. godine. Strip opisuje Omurbekova kao "pravog čovjeka" i tvrdi da su njegove trupe pokazale "humanost" tijek
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 06. 2024. u 08:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

TIJEKOM prvih mjeseci rata u Ukrajini anketa ruske državne agencije pokazala je da mladi Rusi najmanje podržavaju rat. Kremlj sada poduzima korake kako bi to promijenio, prenosi index.

U travnju su ruska ministarstva obrane i obrazovanja počela distribuirati desetke tisuća stripova koji hvale invaziju na Ukrajinu u školama diljem Rusije i ukrajinskih teritorija pod ruskom okupacijom. Prema službenoj web-stranici projekta konačni cilj je da ovi stripovi budu podijeljeni u svim školama na svim teritorijima pod ruskom vlašću.

Strip se sastoji od 22 kratke priče posvećene ruskim vojnicima koji su odlikovani za svoju ulogu u ratu. Oni ponavljaju tvrdnje Kremlja da je invazija spriječila "genocid" koji su planirale kijevske vlasti u istočnoj Ukrajini i koji su podržale zemlje NATO-a.

General ubojica junak stripa

Među protagonistima je i general pukovnik Azatbek Omurbekov, zapovjednik postrojbe odgovorne za ubojstvo civila u ukrajinskom gradu Buča 2022. godine. Strip opisuje Omurbekova kao "pravog čovjeka" i tvrdi da su njegove trupe pokazale "humanost" tijekom prvih mjeseci rata u Ukrajini.

  Ruski generali planiraju


"Dok su se ukrajinski vojnici povlačili, neprijatelj je ostavljao svoje ranjene. Ruski vojnici su im pružili prvu pomoć - i u ratu treba ostati čovjek", stoji u stripu. Stripove je napisao Oleg Roy, ruski pisac za djecu i glasni pobornik rata u Ukrajini.
I vojni bloger napravio seriju stripova

Stripovi koriste antizapadnu, antinato i antiukrajinsku retoriku.

"Iz mržnje prema Rusiji Zapad naoružava svoje štence neonaciste u okupiranom Kijevu", stoji u jednom od stripova. U rujnu 2023. je vojni bloger Mihail Zvinčuk izdao još jednu seriju od 23 stripa s ratnom tematikom. Ovi su stripovi prevedeni na engleski, arapski i kineski.

Teme iz rata u Ukrajini

Priče iz stripova, tvrdi Zvinčuk, temelje se na situacijama iz stvarnog života iz rata u Ukrajini. Jedan od Zvinčukovih stripova opisuje bitku za istočnoukrajinsko selo Kliščivka, za koje Rusija od tada tvrdi da ga je zauzela.

  Slanje vojnika u bitku

Priča je o ukrajinskom vojniku po imenu Mykola, koji se predaje ruskim trupama, puca u pripadnike vlastitog bataljuna i mijenja svoje ime u Nikolaj, rusku varijantu svog imena.

U drugom stripu dva ukrajinska operatera dronova su očajna i prisiljena predati se jer se ne mogu nositi sa snagom ruskih oklopnih vozila, koje jedan od njih naziva kiborzima. Stripovi Zvinčuka prikazani su kao dio umjetničke izložbe postavljene u vlaku koji je putovao diljem Rusije.

Kopirati
Drag cursor here to close