Mostar

Reportaža o Srednjoj ekonomskoj školi Joze Martinovića u Mostaru – školi koja oduševljava

Pogled vam je morao skrenuti prema školskom dvorištu Srednje ekonomske škole Joze Martinovića.
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 04. 2024. u 07:45 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ste ikada prošli mostarskom Avenijom, taman tamo negdje nasuprot ''male'' pošte, bivše pizzerije Hrvoje i pekarnice Sunce, pogled vam je morao skrenuti prema školskom dvorištu Srednje ekonomske škole Joze Martinovića. Zbog čega? Pa zbog toga što je to jedno od najuređenijih školskih dvorišta u Mostaru pa i šire, a brigu o njemu vode svi djelatnici i učenici ove škole, prije svega članovi ekološke sekcije.

No, briga o ekologiji nije jedina sekcija koju učenici Srednje ekonomske škole Joze Martinovića Mostar mogu pohađati, a nije to  ni jedina novina koju je ova škola uvela ili u čemu je predvodnik.

Primjerice, još od prošle školske godine, Srednja ekonomska škola Joze Martinovića Mostar jedina je škola prema hrvatskome planu i programu u Bosni i Hercegovini koja je uvela novo zanimanje: ekonomist - digitalni marketing, kao i neka druga, vrlo popularna, srednjoškolska zanimanja.

Foto: PR / Srednja ekonomska škola Joze Martinovića

Više o tome zna i može reći ravnateljica ove moderne škole, Ivana Petrović.

Uređeno dvorište, moderno opremljene učionice, mnoštvo sekcija, studijska putovanja, nova zanimanja, sportska natjecanja itd. Uistinu ste predvodnici uvođenja jednoga novog pristupa srednjoškolskome obrazovanju. Otkud ideje?

I.P. – Iskreno, glavni su nam poticaj naši sadašnji i budući učenici. Želimo im omogućiti kvalitetno srednjoškolsko obrazovanje, kao i jedno lijepo đačko doba puno međusobnog druženja, prijateljevanja i uživanja u vremenu koje provode u školi. Koliko vidimo, naše su ideje  pale na plodno tlo i mogu bez imalo zadrške potvrditi da su naši učenici iznimno zadovoljni školom i svime što im ona pruža i omogućava.

Planirate li uvoditi nova zanimanja?

I.P. – Kao što već znate, prošle smo godine  uveli zanimanje ekonomist – digitalni marketing, jedno moderno zanimanje koje je pobudilo neviđeni interes, a tu su i zanimanja upravni referent, kao i ekonomist – poslovna informatika, tako da ćemo, zasad, ostati na ova tri nova i zanimljiva zanimanja jer ne želimo negativno utjecati na naša provjerena zanimanja, kao što su ekonomist, komercijalist itd. No, zasigurno ćemo osluškivati tržište rada i shodno zahtjevima tržišta odgovoriti  novim zanimanjima.

Što biste istaknuli kao prednost Srednje ekonomske škole Joze Martinovića u Mostaru? Zbog čega bi učenici završnih razreda osnovne škole odabrali upravo vašu školu?

I.P. – Ono što želim istaknuti jest da se mi iznimno trudimo naše učenike već kroz srednju školu pripremiti za tržište rada te smo se zbog toga usredotočili i na kvalitetnu stručnu praksu koju naši učenici obavljaju već od drugoga razreda srednje škole. Kako bismo djelotvorno odgovorili na to, potpisali smo, primjerice, ugovor s Gradom Mostarom kako bi učenici koji se školuju za zanimanje ekonomist mogli upoznati svoje buduće radne zadaće, zatim s Općinskim sudom u Mostaru za učenike koji se školuju za upravnoga referenta, potom s bankama, privatnim tvrtkama i drugim tijelima uprave. Naš je cilj učenike pripremiti za svijet odraslih u svakome pogledu te od njih kreirati dobre i vrijedne osobe koje će pridonositi društvu u kojemu živimo.

Planovi za budućnost?

I.P. – Planova uvijek imamo, naravno. U procesu smo uspostavljanja još jedne moderne, interaktivne učionice koja će dobro doći za učenike svih zanimanja u našoj školi. Također, nastojimo realizirati i potpisivanje ugovora za stručnu praksu kod svih relevantnih tvrtki i državnih poduzeća kako bi naši učenici mogli naučiti dovoljno već tijekom srednjoškolskoga obrazovanja te biti spremni za tržište rada. Isto tako, proširujemo bazu predavača za stručna predavanja koja organiziramo za učenike, a ta stručna predavanja ovise o zanimanju koje su odabrali. Našim učenicima dovodimo iskusne profesionalce koji već duži niz godina obavljaju upravo one poslove za koji se naši učenici školuju kako bi iz prve ruke mogli čuti o kakvim se zanimanjima točno radi te kako se najbolje pripremiti za njih.

Zanimanja u Srednjoj ekonomskoj školi Joze Martinovića Mostar

O samim zanimanjima više su rekle profesorice Srednje ekonomske škole Joze Martinovića Mostar Vanja Ćorić i Ivana Rosić.

Vanja Ćorić, profesorica:

Sva zanimanja trenutačno aktualna u našoj školi su četverogodišnja. Spomenula bih zanimanja ekonomist, upravni referent te komercijalist, dok će kolegica Ivana nešto više reći o zanimanjima ekonomist - poslovna informatika i ekonomist - digitalni marketing.

Foto: PR / Srednja ekonomska škola Joze Martinovića

Dakle, zanimanje ekonomist naše je najstarije zanimanje koje je uvijek aktualno. Slobodno bih mogla reći najobuhvatnije zanimanje jer sadržava dosta stručnih predmeta koji su zastupljeni u drugim zanimanjima. Tim programom učenici stječu opća i stručna znanja iz područja ekonomije. Cilj zanimanja jest pružiti učenicima temelj za samostalan rad u raznim poduzećima i ustanovama, bankama i drugim kreditnim institucijama, osiguravajućim društvima, u trgovini, turizmu i ugostiteljstvu, a daje iznimno dobre temelje i za privatno poduzetništvo. Istaknula bih i to da naši ekonomisti svoju ferijalnu praksu obavljaju i u institucijama Grada Mostara, u odjelima računovodstva i društvenih djelatnosti.

Što se pak tiče zanimanja upravni referent, to zanimanje omogućava stjecanje općih i stručnih znanja iz područja prava, ekonomije i poslovne administracije te otvara široke mogućnosti zapošljavanja, kao i nastavak školovanja na visokim učilištima i fakultetima. Nedvojbeno je najbolja podloga za sve one koji planiraju upisati pravni fakultet jer kroz četiri godine učenici izučavaju radno pravo, imovinsko pravo, obiteljsko pravo, gospodarsko pravo itd. Što se pak tiče samoga zaposlenja, učenici koji se iškoluju za zanimanje upravni referent mogu se zaposliti u županijskim, općim i gradskim upravnim tijelima, svim javnim ustanovama društvenih djelatnosti, socijalnoga osiguranja, osiguravajućim društvima, na poslovima donošenja rješenja i izrade pojedinačnih akata u upravnome postupku te u sudovima i drugim pravosudnim tijelima.

Također, jedna velika prednost koju smo omogućili našim učenicima jest ta da budući upravni referenti stručnu praksu obavljaju na Općinskome sudu u Mostaru gdje im se, između ostalog, pruža prilika nazočiti ročištima i sudskim parnicama.

Za kraj, spomenula sam da ću predstaviti i zanimanje komercijalist. Dakle, komercijalist je zanimanje koje omogućava zapošljavanje odmah nakon završetka srednje škole, što nemali broj naših učenika i učini. To zanimanje pruža opće i stručno znanje iz područja komercijalno-ekonomskih poslova, kao što su, recimo, nabava, prodaja i organizacija trgovačkoga poslovanja u veleprodajnim i maloprodajnim poduzećima, zatim u ugostiteljskim, hotelijerskim i turističkim tvrtkama u unutarnjoj i vanjskoj trgovini, pa poslovi zastupanja poduzeća i zaprimanja narudžbi, potom poslovi u domaćem i međunarodnom otpremništvu, osiguranju, javnim skladištima itd.  Učenici pohađaju i praktičnu nastavu, i to tako da su četiri dana u školi, a peti dan imaju praktičnu nastavu.

O zanimanjima ekonomist – poslovna informatika i ekonomist –digitalni marketing nešto više nam je rekla  profesorica Ivana Rosić.

Ivana Rosić, profesorica:

Za zanimanje ekonomist – poslovna informatika učenici prolaze četverogodišnji obrazovni program kojim, osim stručnog i općeg znanja, stječu kvalitetne i dobre navike kako bi stručno i profesionalno obavljali radne zadaće na svome budućem radnom mjestu. To radno mjesto zahtijeva dobro poznavanje područja ekonomije i menadžmenta, ali i poznavanje mogućnosti primjene informacijskih tehnologija u poslovnim procesima te znanje i sposobnost neposredno sudjelovati u aktivnostima razvoja poslovnih informacijskih sustava.

Kroz četverogodišnji obrazovni program poslovne informatike učenici stječu teorijska i praktična znanja o primjeni suvremenih informatičkih koncepata u ekonomskim područjima kao što su računovodstvo, menadžment, marketing i sl., kao i stručna znanja kroz predmete: poslovni engleski, računovodstvo, baze podataka, programiranje, web-dizajn, statistiku, obiteljski posao i dr.

Što se pak tiče našega novog zanimanja, ekonomist – digitalni marketing, kroz to četverogodišnje srednje strukovno obrazovanje učenici savladavaju temeljne ekonomske pojave, s naglaskom na marketing u modernome dobu posvećujući pozornost tehnologiji, kanalima digitalne komunikacije te promjenama koje oni izazivaju, odnosno digitalnome marketingu. Kako ovladati suvremenim strategijama digitalnoga marketinga, učenici uče kroz predmete: marketinško komuniciranje, menadžment prodaje, poslovna psihologija, web-dizajn, poslovna statistika, digitalni marketing i dr.

Foto: PR / Srednja ekonomska škola Joze Martinovića

Naravno, tu je i stručna praksa koju naši učenici pohađaju već po završetku drugoga razreda, a idemo za tim da učenici do kraja školovanja znaju kreirati reklamne kampanje na društvenim mrežama i Google Ads platformi, znaju kako kreirati oglase, vizuale itd. Dakle, vizija škole je da su po završetku školovanja naši učenici i te kako konkurentni na tržištu rada te da odmah mogu ući u svijet digitalnoga marketinga i nastaviti se specijalizirati za neko od područja tog iznimno dinamičnoga zanimanja.

Posebno bih istaknula i to da učenici koji se obrazuju za zanimanja ekonomist – poslovna informatika i digitalni marketing uče dva strana jezika tijekom cijeloga školovanja.

No, što o školi kažu sami učenici?

Evo nekoliko izjava učenika Srednje ekonomske škole Joze Martinovića Mostar i što oni misle o svojoj školi.

Ana Jedvaj, 1. razred, ekonomist  –  digitalni marketing:

''Ekonomska škola mi je oduvijek bila najzanimljivija i bila mi je prvi izbor za srednju školu. Još me se više dojmila nakon što je uvedeno novo zanimanje - digitalni marketing. Prvobitni plan mi je bio  upisati zanimanje ekonomist  –  poslovna informatika, ali ipak sam promijenila mišljenje i upisala digitalni marketing. Sviđa mi se to što sam prva generacija tog zanimanja i mislim da ću imati mnogo izbora za fakultet nakon srednje škole. Ekonomska je škola  također poznata po svojoj ljubavi prema sportu i sportašima, što me je također privuklo. Uspješni smo na brojnim sportskim natjecanjima. U Ekonomskoj školi mi je vrlo  lijepo i ugodno, imam dobre prijatelje i nastavnike koji me potiču na rad i učenje. Iskreno bih preporučila našu školu svima koji su u dvojbi što upisati''.

Ana Brajković, 1. razred, ekonomist – digitalni marketing:

''Srednju ekonomsku školu sam upisala iz želje za usvajanjem novih znanja, za razvijanjem sposobnosti koje će mi biti potrebne za cjeloživotno učenje. Naravno, kao i svi moji prijatelji, nakon završetka osnovne škole razmišljala sam gdje se upisati, ali vrlo brzo sam se odlučila za zanimanje digitalni marketing jer smatram da je to zanimanje kroz koje mogu izraziti najbolju verziju sebe i naučiti što će mi biti potrebno za život.

U devetom razredu dobili smo poziv za posjet Srednjoj ekonomskoj školi Joze Martinovića Mostar gdje smo dobili sve informacije o zanimanjima i mogućnostima nakon završetka srednje škole.

Za zanimanje ekonomist  –  digitalni marketing odlučila sam se jer smatram da će mi moje obrazovanje omogućiti pratiti nove trendove i kretanja na tržištu rada. Digitalni marketing novi je smjer u našoj školi, pa vjerujem da će nam nakon uspješnog usvojenog znanja i stečenih vještina biti dobra podloga za nastavak školovanja.

Naš izbor srednje škole trebao bi ići u smjeru u kojem smo dobri, a koji nas ujedno i veseli!''

Koju školu treba upisati? 

Najbolje je dobro razmisliti što nas uopće zanima i što je to u čemu bismo u potpunosti bili zadovoljni. Nije dobro upisati srednju školu zbog prijatelja koji su s nama išli u osnovnu pa da i mi idemo u tu školu, jer u novoj školi ćemo steći nove prijatelje, a oni stari, ako su i bili pravi prijatelji, sigurno neće nestati.

Ivan Ćubela, 4. razred, ekonomist – poslovna informatika:

''Ja sam prva generacija zanimanja ekonomist  –  poslovna informatika. Četvrti sam razred i to zanimanje sam upisao jer su ga profesori iz Srednje ekonomske škole Joze Martinovića Mostar prezentirali u mojoj osnovnoj. Također, ovo sam zanimanje upisao i zato  što volim računanje i brojeve, a volim i računala pa sam spojio ugodno s korisnim. Vjerujem da ću se i nastaviti baviti  tim u budućnosti. Škola mi se svidjela zato što je i estetski lijepo uređena i imamo najljepše dvorište u gradu. Također, škola često organizira izlete i razna edukativna putovanja te mnogo humanitarnih akcija. Isto tako moram napomenuti kako imamo dosta sekcija u školi poput multimedijske, glazbene, ekološke, dramske, ekonomske... i vjerujem da će svatko pronaći nešto za sebe. Tijekom školovanja imali smo više stručnih predavanja i projekata u kojima smo sudjelovali s našim profesorima, poput projekta sa Sparkom, posjet  N-Softu, radionice za pisanje životopisa, radni dan u Aluminiju itd''.

Foto: PR / Srednja ekonomska škola Joze Martinovića

Marija Rozić, 2. razred, upravni referent:

''Želim istaknuti da sam jako zadovoljna i sretna što sam odabrala baš ovu školu. Zadovoljna sam radom u školi, svi nastoje da se lijepo osjećamo, a to se osjeti odmah kada uđete u našu školu. Škola je uređena i možemo se pohvaliti najljepšim dvorištem u gradu koje mi uređujemo. Provodimo mnogo izvannastavnih aktivnosti, poput obilježavanja npr. Dana kruha, maškara, Dana škole, Kestenijade, izleta… Naš odjel ima manje učenika, ali smo svi složni i pomažemo jedni drugima. Glavno što bih naglasila vezano uz ovu školu jest susretljivost i organiziranost  naših profesora,  sve potrebne informacije dobijemo već u rujnu, bilo da je riječ o usmenim i pismenim ispitima, izletima i sl. Također, pored prvog stranog jezika koji je engleski, imamo mogućnost birati između dvaju stranih jezika (njemačkog i francuskog). Ja sam odabrala francuski i jako sam zadovoljna. Ovo zanimanje ima matematiku tri godine. Drago mi je što su nam nakon četverogodišnjeg obrazovanja otvorena vrata  različitih ustanova gdje ćemo stjecati stručna znanja o uredskom poslovanju, upravnom postupku, imovinskom, obiteljskom i radnom pravu i državnom ustroju.

Sve pohvale i preporučujem svima našu školu!''

Anja Aničić, 3. razred, ekonomist:

''Za školu mogu reći da je zanimljiva i kvalitetna, preporučila bih je svim učenicima koje zanima ekonomija i gospodarstvo u državi i svijetu. Zanimanje ekonomist daje posebno dobru podlogu ne samo za ekonomski fakultet nego i za druge fakultete, a za sve one koji ne žele studirati, ostavlja mogućnost zapošljavanja odmah nakon završene škole ili čak i pokretanja svoje vlastite poduzetničke ideje.

Profesori su susretljivi i uvijek spremni pomoći i prenijeti svoja znanja i pripremiti nas za svijet izvan škole, tako da često imamo organizirane posjete uspješnim poduzećima iz okruženja.

Prošle godine smo išli u Aluminij gdje su nas lijepo ugostili, proveli kroz svoje pogone i upoznali s radom i razvojem poduzeća.

Spomenula bih i našu stručnu praksu na koju idemo na ljetnom raspustu. Škola se pobrinula da sklopi ugovor s Gradom Mostarom pa svake godine radimo 10 dana u njihovim institucijama.

Od brojnih aktivnosti i sekcija koje postoje u školi (likovna, sportska, multimedijska, ekološka sekcija…) posebno bih istaknula Vijeće učenika, gdje s profesorima koji vode Vijeće, radimo na rješavanju nekih pitanja za koja smatramo da su u interesu učenika.

Foto: PR / Srednja ekonomska škola Joze Martinovića

Posebna pohvala ide ekološkoj sekciji koja je zaslužna za dvorište škole koje je prema mome mišljenju, najljepše školsko dvorište grada Mostara''. 

Ilka Marić, 4. razred, ekonomist:

''Učenica sam četvrtog razreda Srednje ekonomske škole Joze Martinovića Mostar, zanimanje ekonomist. Ekonomsku školu sam upisala jer me ekonomija zanimala i htjela sam proširiti svoje znanje o njoj, a to planiram nastaviti i u budućnosti. Profesori se trude prenijeti nam  znanje koje mi  već i primjenjujemo tijekom obavljanja stručne prakse u Gradskoj upravi. Osim učenja, u školi imamo mnogo sekcija i projekata. Član sam ekološke i „Civitas“ sekcije. U „Civitas“ sekciji osvojili smo drugo mjesto našim rješavanjem problema gradskoga prijevoza u mostarskim prigradskim naseljima. Sudjelovala sam na radionici o komunikaciji u poslovnome okruženju koju organizira program „YourJob“. Također sam bila u projektu „Klupica misli i znanja“, koji je uspješno realiziran. Uz sve to voljela bih istaknuti posjet Centralnoj banci BiH, u kojoj smo imali zanimljivo i poučno predavanje. Budućim generacijama bih preporučila da upišu Ekonomsku školu jer daje dobru podlogu i za nastavak školovanja. Kroz srednju školu važno je učiti, širiti svoje znanje, družiti se, poštovati profesore te sve to spojiti da bude ugodno s korisnim''.

Dora Ladan, 3. razred, upravni referent:

''Još od ranoga djetinjstva zanimalo me je pravo i željela sam postati odvjetnica. Kada sam upisivala srednju školu, privuklo me je zanimanje – upravni referent koje će mi biti od velike pomoći na budućem studiju. Jako sam zadovoljna svojim odabirom i školom. Profesori su odgovorni, brižni i trude se prenijeti nam znanje, a zahvaljujući vrijednom osoblju, škola je posebno uredna i ima prelijepo dvorište.

Posebno mi se sviđa što imamo priliku osim teorije upoznati se i s praksom. Prošlo ljeto smo obavljali praksu u Općinskome sudu u Mostaru gdje smo se na zanimljiv način upoznali s različitim izazovima ovog zanimanja i produbili svoje znanje. Škola nudi i razne aktivnosti i sekcije na kojima se družimo, upoznajemo, putujemo i stječemo vrijedna iskustva. Svima koji se trenutno dvoume o odabiru srednje škole, na temelju moga iskustva i iskustva mojih školskih prijatelja, preporučujem Srednju ekonomsku školu Joze Martinovića Mostar.''

Upis u školsku 2024./25. te što ponijeti za upis:

Srednja ekonomska škola Joze Martinovića Mostar u školskoj 2024./2025. upisuje učenike na sljedeća zanimanja:

  1. EKONOMIST
  2. UPRAVNI REFERENT
  3. KOMERCIJALIST
  4. EKONOMIST – DIGITALNI MARKETING
  5. EKONOMIST – POSLOVNA INFORMATIKA.

Učenici na upis prilažu:

  • prijavu (obrazac se dobije u školi)
  • rodni list
  • svjedodžbu VI., VII., VIII. i IX. razreda.

O datumima upisa javnost će biti pravovremeno obaviještena preko službene stranice škole ekonomska-mostar.ba i društvenih mreža Srednje ekonomske škole Joze Martinovića Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close