Ekonomski fakultet

Prilike i izazovi za poduzetništvo mladih u BiH

Ekonomski fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru danas je bio domaćin okruglom stolu „Prilike i izazovi za preduzetništvo mladih u BiH“
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 10. 2018. u 22:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekonomski fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru danas je bio domaćin okruglom stolu „Prilike i izazovi za preduzetništvo mladih u BiH“ koji je Fakultet organizirao u saradnji s Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH i Fondacijom Konrad Adenauer Stiftung.

Nakon uvodnih obraćanja predstavnika organizatora ovog događaja, voditelj stručne prakse na Ekonomskom fakultetu, doc. dr. Goran Ćurić, je predstavio iskustva Ekonomskog fakulteta u poticanju poduzetničkog duha studentske populacije.

Foto: PR / Prilike i izazovi za preduzetništvo mladih u BiH

Istaknuo je kako je studentima tog Fakulteta omogućena stručna praksa u renomiranim preduzećima te da već tijekom školovanja studenti imaju priliku izrađivati biznis planove, marketing planove, primjenjivati različite tehnike u rješavanju poslovnih problema i time postaju spremniji za izazove na tržištu rada kao i za pokretanje vlastitog biznisa što su neki studenti Fakulteta već i učinili.

Sead Džiho, pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu razvoja preduzetništva i obrta  je prisutne upoznao sa programima podrške preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima u FBIH. Ta pomoć, prema njegovim riječima , dolazi u dva osnovna oblika -  grantovi i krediti, a procedure prijave za pomoć Ministarstva su znantno pojednostavljene.

O svojim iskustvima i poslovanju poduzeća u kojima rade govorili su: Jasmina Dizdarević, predstavnica SurTec Eurosjaj d.o.o. iz Konjica, Asim Ćosić, Argerr Engineering iz Sarajeva i Kristian Marić, Free Motion d.o.o. iz Mostara.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, predstavio je rad Komore i istaknuo ulogu te organizacije u kontekstu promoviranja preduzetništva, a posebno pronalaženja partnera novoosnovanim poduzećima i pružanju pomoći mladim preduzetnicima. Prisutnim studentima je poručio da za uspjeh u bilo kojem poslu treba kontinuirano raditi i na vlastitom usavršavanju.

Foto: PR / Prilike i izazovi za preduzetništvo mladih u BiH

Nakon diskusije koja je uslijedila, studente Ekonomskog fakulteta, Studija Poslovna informatika te Studija turizma Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, koji su prisustvovali današnjem događaju, posebno je zanimalo sa kakvim su se problemima u pokretanju posla susretali preduzetnici te šta bi istaknuli kao glavne prednosti pokretanja vlastitog biznisa.

Mladi preduzetnici su poručili da se uprkos problemima isplati pokrenuti vlastiti biznis i da se potencijalni kupci odnosno poslovni partneri danas mogu naći i u inozemstvu.

Organizatori današnjeg događaja su izrazili zadovoljstvo time kako je protekao današnji okrugli sto i iskazali spremnost za nastavak zajedničke suradnje na polju poticanja preduzetništva mladih, ali i u drugim sferama.

Kopirati
Drag cursor here to close