Mostar

Prijave za edukaciju na temu "Sigurnost na društvenim mrežama"

Prvi dio edukacije vodit će dr. sc. Anita Begić, pročelnica Studija socijalnog rada na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i voditeljica Obiteljskog centra Caritasa Mostar.
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 10. 2023. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za djecu, mlade i obitelj SPES poziva sve stručnjake koji rade s djecom i mladima (pedagoge, socijalne radnike, psihologe) na sudjelovanje u edukaciji Sigurnost na društvenim mrežama iz kuta socijalnog radnika. Projekt Sigurnost na društvenim mrežama je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, kojeg financira Europska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) uz podršku Grada Mostara.

Prva radionica održat će se u petak, 27. listopada u 12 sati u prostorijama Centra za djecu mlade i obitelj SPES na adresi Zagrebačka, 8. Sve radionice su besplatne, a zainteresirani za sudjelovanje se mogu prijaviti na mail [email protected].

Prvi dio edukacije vodit će dr. sc. Anita Begić, pročelnica Studija socijalnog rada na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i voditeljica Obiteljskog centra Caritasa Mostar.

Cilj ovoga projekta je povećana sigurnost djece i mladih na društvenim mrežama. Kroz planirane aktivnosti stručnjaci koji rade s djecom i mladima dobit će dodatna znanja o sigurnosti djece i mladih na internetu.

Vrijeme u kojem živimo obilježeno je više nego ikad raznim modernim tehnologijama. Uz njihove pozitivne strane, kao što su olakšavanje komunikacije, informiranje o svijetu, laka dostupnost edukativnih sadržaja itd., postoje i negativni utjecaji. Istraživanja u BiH pokazala su kako oko 30 posto djece i mladih bilo je žrtva prijetnji na nekoj od društvenih mreža, a gotovo 40 posto djece i mladih doživjelo je da je postavljen uvredljiv komentar o njima na društvenim mrežama.

Oko 90 posto roditelja ne zna što im djeca rade na internetu, a preko 90 posto njih smatra kako im nisu potrebne aplikacije za zaštitu. Stoga, ovakav program za cilj ima prevenciju ekranizma i ovisnosti o modernim tehnologijama, elektroničkog nasilja te adekvatne i pravovremene intervencije. Ovim projektom će se postići jačanje kapaciteta, senzibilizacija opće i stručne javnosti, te potaknuti veća razina osviještenosti o prednostima i nedostacima društvenih mreža kao i njihov utjecaj na mlade.

Kopirati
Drag cursor here to close