Sastanak s GIZ-om

Povezivanje s gospodarstvom je novi cilj mostarskog Sveučilišta

''Snažan okret prema gospodarstvu i projektima, integracija, i internacionalizacija koja će biti usmjerena prema međunarodnoj suradnji i otvaranju interdisciplinarnih studija'', rekao je rektor Tomić, novi su ciljevi Sveučilišta.
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 10. 2017. u 17:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Rektoratu Sveučilišta u Mostaru održan je sastanak vodstva Sveučilišta na čelu s rektorom Zoranom Tomićem s Karl-Heinz Jach-om predstavnikom razvojne agencije Njemačke vlade - GIZ-a . Cilj sastanka bio je poboljšanje suradnje Sveučilišta s agencijom GIZ i uspostava bolje povezanosti s gospodarskim sektorom.

Na sastanku su sudjelovali Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ, dekan FSR-a Željko Stojkić i Ante Begić iz Ministarstva gospodarstva ZHŽ.

''Snažan okret prema gospodarstvu i projektima, integracija, i internacionalizacija koja će biti usmjerena prema međunarodnoj suradnji i otvaranju interdisciplinarnih studija'', rekao je rektor Tomić, novi su ciljevi Sveučilišta.

Dekan Fakulteta strojarstva i računarstva (FSR) Željko Stojkić kazao je kako dosadašnja suradnja s GIZ-om na Sveučilištu uspješna, a koja već traje kroz tri projekata koji se izvode na FSR-u, a to su 'GIZ BerDiz', 'Hyundai' projekt i projekt 'tvornice za učenje', stoji u priopćenju.

Inače, GIZ je prisutan u BiH dugi niz godina kroz četiri sektora: metalna industrija, prerada drveta, poljoprivreda i turizam koji se odnosi na područje Hercegovine. Karl-Heinz Jach predstavnik GIZ-a podsjetio je kako je suradnja temeljena na TripleHelix principu, koja označava blisku suradnju akademske zajednice, gospodarstva i politike, koji je recept za opći uspjeh Sveučilišta u Mostaru i njegovog okruženja.

Cilj GIZ-a je pomoći u stvaranju Hercegovine kao nositelja inovativnosti regije, te će s tim u svezi raditi intenzivno na povezivanju Sveučilišta s gospodarstvom. Predsjednik Vlade Herceg kazao je kako je obrazovanje na vrhu ljestvice prioriteta županijske Vlade. Također naglasio je kako će Vlada HNŽ-a biti potpora Sveučilištu u Mostaru kao strateški partner za izgradnju kvalitetnije životne sredine.

Mogućnosti koje suradnja s GIZ-om pruža jednoj visokoškolskoj instituciji su brojne, primjerice financiranje projekata koji promiču stručnu studentsku praksu i stjecanje novih znanja i kompetencija, potpora inovativnosti, opremanje tehničkih laboratorija, transfer znanja i tehnologija, i slično. 

Sastanak je završio porukom kako je Sveučilište u Mostaru spremno na ''teški rad koji vodi prema ispunjenju društvene misije, a to je učiniti društvo i okruženje boljim, tolerantnijim i poželjnijim za život'', priopćeno je iz Rektorata.

Kopirati
Drag cursor here to close