UWC Mostar

Počinje Mostar MUN konferencija

MUN u Mostaru će ove godine okupiti 200 sudionika iz 33 zemlje svijeta.
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 03. 2023. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od četvrtka, 23. ožujka do subote 25. ožujka 2023. Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) organizira konferenciju Model ujedinjenih naroda. MUN u Mostaru će ove godine okupiti 200 sudionika iz 33 zemlje svijeta.

Ceremonija službenog otvaranja će biti upriličena u četvrtak sa početkom u 9:00 sati u prostorijama Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru, zgrada Gimnazije Mostar, gdje će se prisutnima obratiti počasni gost ovogodišnje MUN konferencije, Ioannis Piliouris, šef regionalnog ureda OSCE misije u BiH.

Tijekom tri dana, sa delegatima koji predstavljaju 33 države, učenici će kroz rad u odborima i vijećima MUN-a, uključujući Vijeće sigurnosti, Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda, Program Ujedinjenih naroda za okoliš te Međunarodnu pomorsku organizaciju, raspravljati o nizu aktualnih svjetskih tema i problema.

Osim utjecaja na svijest o globalnim pitanjima i razvijanju vještina javnog nastupa, konferencija zbližava mlade ljude iz različitih dijelova svijeta, te daje svim sudionicima priliku da sruše stereotipe i ostvare otvorena međuetnička prijateljstva.

U subotu će se održati završna ceremonija konferencije i tom prilikom će svim sudionicima biti dodijeljeni certifikati i zahvalnice za sudjelovanje na ovogodišnjoj konferenciji.

Model United Nations (MUN)

Model United Nations (MUN) edukativna je simulacija prave konferencije Ujedinjenih Nacija. Kroz MUN sudionici se upoznaju sa diplomacijom, međunarodnim odnosima, globalnim problemima, te diplomatskim načinom za pronalaskom rješenja za date probleme.

Na konferenciji svaki učesnik-delegat predstavlja određenu zemlju ili dio organizacije unutar svog komiteta, te uz diskusiju sa drugim delegatima i zemljama mora doći do uzajamnog dogovora oko rješenja određenog problema.

MUN ne samo da razvija vještine kritičkog mišljenja, komunikacije i rada u timu nego i vještine analize relevantnosti pronađenih podataka i izvora i prije svega dublje razumijevanje trenutnih svjetskih problema.

Kopirati
Drag cursor here to close