U školu - iz škole

Par pitanja jedne mame za nadležne u HNŽ-u

''Zašto se djeci ne kupe laptopi ili tableti u slučaju online nastave ili bar subvencioniraju. Ili su možda važniji ventilatori.''
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 09. 2020. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna majka iz Hercegovačko-neretvanske županije javila nam se s pitanjima koje upućuje nadležnima za obrazovanje u ovoj županiji.

Naime, agonija koja traje, ne danima, nego mjesecima oko organiziranja nastave u vrijeme pandemije koronavirusa prisiljava roditelje na samostalnu borbu za normalno obrazovanje njihove djece. Pismo ove majke dječaka koji kreće u drugi razred osnovne škole prenosimo u cijelosti: 

Dobar dan dragi političari i ministri.

Da krenem od početka čisto da Vam se predstavim. Majka dječaka koji ovog rujna polazi u drugi razred, a prvi nije ni završio kako treba.

Pišem Vam ovo pismo u nadi da ćete ga pročitati i baciti krug (po mostarski) ulicama svoga grada naravno ako niste prezauzeti poslom i pitati roditelje što ih muči ovih dana i odgovoriti im na nekoliko vrlo jednostavnih pitanja. Na funkciji ste i mi smo Vas izabrali i dužni ste nam odgovoriti na ova pitanja. Ne niste dužni nego morate. Olako ste se prihvatili svojih dužnosti, a ne izvršavate ih kako treba.

  1. Zašto djeca u HNŽ-u nemaju besplatne knjige ili bar subvenciju za njih
  2. Tko će se brinuti o djeci roditelja koja rade u privatnom sektoru
  3. Šta će biti ako se neko dijete pošalje u samoizolaciju
  4. Zašto je problem sa državnim vrtićima, a privatno vrtići nisu problem
  5. Zašto djeca na izvan nastavnim aktivnostima mogu biti u grupama i održavaju se već par mijeseci, a škola je problem
  6. Zašto se djeci ne kupe laptopi ili tableti u slučaju online nastave ili bar subvencioniraju. Ili su možda važniji ventilatori.
  7. Zašto jednostavno roditeljima servirate sve 5 do 12
  8. Zašto se nije provela nijedna studija na području županije, države koje je posljedice na djecu ostavilo ovo sve sa koronom

Vrlo jednostavna pitanja na koje vi imate odgovore, ne želite reći ili ste možda pak zauzeti neki drugim poslom.

Zar se obrazovanje srozala na tako niske grane.

Zar da nam se sve odražava na našim najmlađim. Sjetite se na njima svijet ostaje, a ne na Vama.

Sutra opet kad krenete na izbore obljepite grad svojim prelijepim glavicama, al onda se sjetite da neće imati tko glasati za Vas kada oni koje ste najviše zapostavili odu odavde.

Jer ventilator je važniji od obrazovanja.

Podsjetimo, prošlog tjedna izdane su smjernice školama u HNŽ-u,  Rašid Hadžović ministar obrazovanja HNŽ-a kazao je da je cilj da školska godina započne na najsigurniji način u skladu s epidemiološkim mjerama.

U instrukcijama školama, navode da će školski sat trajati 30 minuta.

Maksimalan broj učenika u grupi je 15, a maksimalan dnevni broj školskih sati je pet.

Nastavni proces odvijat će se kao učionička, a ne kabinetska nastava.

Maksimalno vrijeme boravka za učenike razredne nastave u školi je dva sata uključujući odmore.

Maksimalno vrijeme boravka za učenike predmetne nastave i srednjih škola je tri sata, uključujući odmore.

Nastavnici su obvezni materijale koje su obrađivali na satu, postavljati na online platformu.

Svaka škola treba imati kreiran krizni plan u čijem donošenju će sudjelovati predstavnik Vijeća roditelja i imenovan operativni tim za praćenje provedbe kriznog plana.

Obvezno je mjerenje temperature za sve koji ulaze u zgradu, obvezno je nošenje maski za učenike pri ulasku i izlasku iz škole i u holovima škola.

Obvezno je nošenje vizira za nastavnike u učionicama, a maski u ostalim prostorijama škole. Ukoliko smatraju potrebnim masku mogu nositi i u učionicama.

Popunjavanje školske dokumentacije vršit će se isključivo u zbornici, uz uvažavanje epidemioloških mjera.

Roditelji i staratelji djece koja spadaju u rizične skupine ili djece koja žive s osobama rizičnih grupa ili starijim osobama, rukovoditeljima odgojno-obrazovnih institucija, ukoliko žele da njihovo dijete pohađa nastavu na daljinu, trebaju dostaviti izjavu prije početka nastave. Izjava vrijedi za prva dva tjedna nastavnog procesa.

Zaposlenici rizičnih skupina rukovoditelju odgojno-obrazovne institucije, dužni su dostaviti liječničko uvjerenje o procjeni zdravstvenog stanja i mogućnosti izvođenja nastave.

Škole su obvezne vršiti dezinfekciju objekata, podova, radnih površina, ruku i obuće svih osoba koje ulaze u zgradu. 

Kopirati
Drag cursor here to close