Ima i to

Otkriven fakultet u Mostaru sa samo jednim zaposlenim profesorom

Ustanova je osnovana u akademskoj 2018./2019. godini, a javno je objavila informaciju o promociji prve generacije diplomanata u akademskoj 2019./2020. godini.
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 12. 2019. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH je u cilju provođenja Bolonjskog procesa i procesa akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa u BiH, provodi istraživanje o broju stalno zaposlenog nastavnog osoblja u akademskoj 2018./2019. godini, na svim visokoškolskim ustanovama u BiH, priopćeno je danas iz ove Agencije.

Kako navode u priopćenju, iz prikupljenih podataka od nadležnih institucija uočljivo je da neke visokoškolske ustanove u BiH imaju alarmantno mali broj stalno zaposlenog nastavnog osoblja u odnosu na broj studijskih programa i propise nadležnih obrazovnih vlasti u BiH kojima se regulira broj stalno zaposlenih nastavnika.

''Primjer je Visoka škola UNION u Mostaru, kojoj je Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ, prema podacima CIP-a, izdalo Dozvolu za rad/Rješenje broj: 05-03-40-310/18 od 04.10.2018. godine. Ustanova je osnovana u akademskoj 2018./2019. godini, a javno je objavila informaciju o promociji prve generacije diplomanata u akademskoj 2019./2020. godini. Ustanova je dostavila Agenciji podatak da ima stalno zaposlenog jednog nastavnika na neodređeno vrijeme. U akademskoj 2018./2019. godini Visoka škola UNION u Mostaru je izvodila 8 studijskih programa.

S tim u vezi, Agencija BiH zahtijeva da nadležno Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ, odnosno Prosvjetna inspekcija HNŽ izvrši HITAN uvid u ispunjenost Uredbom propisanih kriterija, standarda i normativa u visokom obrazovanja u HNŽ, s posebnim naglaskom na broj stalno zaposlenih nastavnika, te da izvrši uvid u izvođenje nastavnog procesa ustanove i zakonitost izdatih diploma. Očekujemo da o rezultatima naprijed navedenog nadzora bude informirana javnost'', priopćeno je danas iz ove Agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close