Mostar

Obilježena deseta godišnjica postojanja studija Informacijskih znanosti Filozofskog fakulteta SUM-a

"Imali smo jasnu viziju da uz našu podršku razvijamo i domaći nastavni kadar kako bi ovaj studij postao jedan od najatraktivnijih studijskih programa na Sveučilištu u Mostaru“, rekao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 06. 2022. u 10:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR / Obilježena deseta godišnjica postojanja studija Informacijskih znanosti Filozofskog fakulteta SUM-a

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (SUM) obilježena je deseta godišnjica postojanja studija Informacijskih znanosti, studija koji je pokrenut akademske 2011./2012. godine uz podršku Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

"Imali smo jasnu viziju da uz našu podršku razvijamo i domaći nastavni kadar kako bi ovaj studij postao jedan od najatraktivnijih studijskih programa na Sveučilištu u Mostaru“, rekao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Pročelnica studija Informacijskih znanosti Andrea Miljko predstavila je dosadašnji razvoj studija, rad Kluba studenata i Alumni klub informacijskih znanosti, priopćeno je sa SUM-a.

"Studij je rođen kako bi se bavio rastućim prilikama, interakcijama i izazovima na raskrižju računarstva i društva. Osnovan je iz vizije kako će računarstvo ići daleko izvan svojih korijena u području računalne znanosti“, izjavila je Miljko.

Prva pročelnica studija Informacijskih znanosti je Jadranka Lasić Lazić koja je istaknula kako je pandemija natjerala na promjene u digitalnoj transformaciji.

"Sve smo planirali uvoditi postepeno, a u pandemiji smo morali to napraviti odmah i sada. U svemu tome smo dobro reagirali, a sada radimo plan i strategiju kako iskoristiti sve što smo napravili“, rekla je prva pročelnica studija.

U okviru svečanog dijela programa dodijeljene su plakete Filozofskoga fakulteta za nastavno - stručni rad te osobit doprinos promociji Fakulteta.

Plakete su dobili Miroslav Tuđman (posthumno), Marko Odak, Andrea Miljko, Mihaela Banek Zorica, Sonja Špiranec, Sanja Seljan, Nives Mikelić Preradović, Nikolaj Lazić, Ivan Dunđer i Vladimir Mateljan.

Drugi dio programa bio je posvećen Međunarodnom znanstvenom simpoziju "Digitalna transformacija obrazovanja“, a program se sastojao od pozvanih predavanja, studentskih izlaganja i panel rasprave.

"Teme o kojima smo razgovarali trenutno su najaktualnije u obrazovanju zbog pandemije koja je kao ništa do sada potresla obrazovanje, reorganizirala nastavni proces i odredila nove trendove i pravce razvoja. Jedna od tema o kojoj smo razgovarali su studijski programi koji se mogu studirati u potpunosti online, uz jasne kriterije. Namjera nam je da ovaj simpozij postane prepoznatljiv u akademskoj zajednici u međunarodnom obrazovnom prostoru“, rekao je prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta i predsjednik znanstvenog simpozija Marko Odak.

Trenutno na Informacijskim znanostima studira 306 studenata, a do danas je preddiplomski studij završilo 414 prvostupnika i 210 magistara struke. Studenti informacijskih znanosti u posljednjih deset godina dobitnici su brojnih nagrada i priznanja, 13 Dekanovih nagrada, tri Rektorove nagrade, dvije nagrade Federacije BiH, samo su neke od nagrada.

Na studiju djeluje Klub studenata informacijskih znanosti i Alumni klub informacijskih znanosti, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close