Rasadnik vrsnih stručnjaka

Obilježena 70. godišnjica Srednje strojarske škole Fausta Vrančića iz Mostara

Svečanost je okupila mnogobrojne predstavnike političkog, društvenog, gospodarskog i kulturnog života
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 09. 2018. u 12:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanom akademijom na kojoj je predstavljena monografija "Rasadnik vrsnih stručnjaka" prof. Marinka Jovanovića u petak je u Mostaru obilježena 70. godišnjica osnutka Srednje strojarske škole 'Faust Vrančić' iz Mostara. 

Svečanost je okupila mnogobrojne predstavnike političkog, društvenog, gospodarskog i kulturnog života, među kojima hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, ministricu financija FBiH Ljerku Milićević, predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenka Hercega, kao i mnoge bivše i sadašnje djelatnike i učenike navedene škole. 

Ravnateljica Srednje strojarske škole 'Faust Vrančić' Zdenka Mišković novinarima je kazala kako je ponosna što su učenici i profesori te škole ugradili sve svoje znanje, sposobnost i energiju da bi ona trajala 70 godina. 

Foto: Bljesak.info / Detalj sa svečane akademije i promocije monografije

Pojasnila je kako je Srednja strojarska škola 'Faust Vrančić' kroz godine mijenjala svoj naziv, a najpoznatija je bila kao Mašinska škola u okviru Elektromašinskog školskog centra. 

Govoreći o monografiji kazala je kako se tom knjigom zapravo podiže jedan pisani spomenik školi koja je to zaslužila jer je "bila stup gospodarstva grada i regije, ali ne samo gospodarstva jer njezini učenici su bili u mnogim oblastima stručnjaci tako da možemo vidjeti da ih ima u obrazovanju, znanosti, kulturi, umjetnosti kao i u obnašanju javnih i odgovornih funkcija". 

Foto: Bljesak.info / Detalj sa svečane akademije i promocije monografije

Monografija "Rasadnik vrsnih stručnjaka" prof. Marinka Jovanovića je reprezentativna monografija u kojoj se može naći mnoštvo podataka, fotografija i dokumenata o toj vrlo važnoj mostarskoj srednjoj školi. 

Recenzenti su ugledni sveučilišni profesori Mladen Bevanda i Šimun Bogdan, bivši učenik te škole, dok je predgovor napisao hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, također bivši učenik navedene škole. 

U predgovoru, Čović je istaknuo kako mu je zadovoljstvo što je zajedno s učenicima i profesorima dijelio povijest ove škole te kako se često kroz sjećanja vraća u školske klupe prebirući najljepše uspomene.

"Želimo danas ohrabriti ravnateljicu škole, djelatnike i učenike da i dalje drže do tehničke naobrazbe, jer ona mora dobiti svoje mjesto i privilegiju u našem društvu. Pokušajmo stvoriti okružje u kojem izvrsnost ima svoje mjesto u društvenoj zajednici", dodao je Čović.

Foto: Bljesak.info / Detalj sa svečane akademije i promocije monografije

"Stoga jedno veliko hvala vama koji ste se organizirali i podarili nam ovu monografiju, da nas dodatno podsjeća, upoznaje i međusobno povezuje koliko god da nas ovih 70 godina dijeli", istaknuo je Čović te poželio uspješan i dug život školi. 

Kroz klupe današnje Srednje strojarske škole 'Faust Vrančić' prošle su brojne zapažene osobe iz gospodarskog, akademskog, političkog, poduzetničkog, kulturnog, sportskog života, i to Vlado Majstorović, Vlado Prusina, Željko Stojkić, Božo Ćorić, Krešo Grilec, Alija Cigić i mnogi drugi. 

 Monografija "Rasadnih vrsnih stručnjaka" izišla je u nakladi Hrvatskog leksikografskog instituta BiH iz Mostara, te se u našem gradu može nabaviti u knjižarama 'Logovita' u Splitskoj ulici i 'Mutevelić' u Cernici.

Kopirati
Drag cursor here to close