Zdrav život – Kinezis

Mostar: UG 'Nešto više' održalo edukativne radionice za više od 500 djece

Edukativne radionice održane su u osnovnim školama u prigradskim područjima Drežnica (Gornja i Donja), Podveležje, Kruševo, Polog, Vrapčići, Ilići, Cim i Gnojnice.
Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 11. 2023. u 17:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR /  UG Nešto više održalo edukativne radionice za više od 500 djece

Udruženje građana "Nešto više", zajedno s partnerima Udrugom "Zdrav život - Kinezis" i Biciklističkim klubom Mostar/Herzegovina Bike, tijekom rujna i listopada ove godine održalo je niz edukativnih radionica u devet mostarskih osnovnih škola u prigradskim područjima, a kroz suradnju s lokalnim zajednicama i partnerskim organizacijama u dvije vrste edukativnih radionica učestvovalo je više od 500 djece raznih uzrasta.

Edukativne radionice održane su u osnovnim školama u prigradskim područjima Drežnica (Gornja i Donja), Podveležje, Kruševo, Polog, Vrapčići, Ilići, Cim i Gnojnice.

Organizatori ističu kako je prva radionica bila namijenjena najmlađim školarcima.

U suradnji sa Udrugom Zdrav život – Kinezis kreirani su i iscrtali poligone u dvorištima škola koji služe za razvoj bazičnih motoričkih znanja kod djece te pružaju dodatni sadržaj za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture. Posebna pažnja posvećena je inkluzivnosti poligona, čineći ih pristupačnima i djeci s poteškoćama u razvoju. Poligoni su oslikani živopisnim bojama kako bi potaknuli djecu na sudjelovanje, natjecanje i igru, navode iz Udruženja "Nešto više".

Sama demonstracija nacrtanih poligona provedena je u sklopu obilježavanja Europskog školskog sportskog dana.

Iscrtani poligoni ostat će na raspolaganju školama kako bi ih učenici mogli koristiti za igru i u svoje slobodno vrijeme.

„Suradnja koju smo ostvarili sa UG 'Nešto više' u prethodnoj godini pokazala se kao odlična te smo zajednički proširili krug djelovanja na veliko zadovoljstvo i nas iz Kinezisa, ali i škola u kojima smo radili. Nadamo se nastavku suradnje i mogućnosti da ovakve ili slične poligone kreiramo i u ostalim školama na prostoru grada Mostara. Najveća prednost ovih poligona je njihova jednostavnost i mogućnost korištenja raznih vježbi kako bi se poboljšala bazična lokomotorna znanja kod djece, ali i nastava tjelesne kulture učinila zabavnijom“, naglasio je profesor Franjo Lovrić, osnivač Udruge "Zdrav život – Kinezis".

U okviru druge edukativne aktivnosti, održane u suradnji s Biciklističkim klubom Mostar i Herzegovina Bikeom, djeca su upoznata s ponašanjem i sigurnosti u prometu, pokazani su im osnovni dijelovi bicikla, sitne popravke, kao i najvažnije: pravilno korištenje zaštitne opreme. Ova radionica okupila je učenike i učenice predmetne nastave i imala je za cilj podići svijest djece o važnosti sigurnosti u prometu, potičući ih da postanu odgovorni sudionici u prometnom okruženju, navode organizatori.

Predsjednik udruge Herzegovina Bike Toni Zorić istakao je kako su ponosni što su mogli biti dio ovog projekta te da smatraju kako je rad s djecom najvažnije ulaganje za budućnost cijelog čovječanstva.

„Kada govorimo u kontekstu biciklizma kao sporta i hobija, posebno nam je važna edukacija svih ljudi zbog općeg stanja i kulture biciklista u gradu Mostaru, s posebnim naglaskom na bicikliste u prometu. Zahvaljujemo UG 'Nešto više' na prepoznavanju i pokretanju inicijative te se nadamo da će se ovakvi projekti održavati u budućnosti i još više širiti i napredovati“, kazao je Zorić.

Da je riječ o hvale vrijednom projektu mišljenja je i jedan od edukatora iz Biciklističkog kluba Mostar Ivan Tica.

„Osobno se sjećam kad smo bili u osnovnoj školi da smo imali jedan dan sličnu aktivnost i ta pravila koja smo tada naučili su mi ostala urezana u sjećanje. Iskreno se nadam da će i djeca s kojom smo mi radili isto tako upamtiti barem ono najosnovnije što smo naglašavali kroz radionice, a to su važnost zaštitne opreme i pravila i ponašanja biciklista u prometu“, kazao je Tica.

Spomenute aktivnosti, koje su realizirane u sklopu projekta „Mostar prostori koji pokreću“, uz podršku Vlade UK, nisu imale za cilj samo edukaciju već i stvaranje pozitivnog utjecaja na lokalnu zajednicu kroz educiranje djece o važnosti kretanja, socijaliziranja i upotrebe javnih prostora za igru i zabavu, poručili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close