Fakultet strojarstva SUM-a

Međunarodni istraživački dan za učenike

Učenici u dobi od 16 do 19 godina u zemljama širom svijeta pozvani su da jedan dan provedu na obližnjem sveučilištu ili istraživačkom centru kako bi sudjelovali u autentičnom istraživačkom procesu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 03. 2019. u 21:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru u srijedu, 13. ožujka, bit će održan Međunarodni istraživački dan za učenike. 

Iz tog fakulteta navode kako je to jedinstvena prilika da srednjoškolci budu znanstvenici za jedan dan. 

"Učenici u dobi od 16 do 19 godina u zemljama širom svijeta pozvani su da jedan dan provedu na obližnjem sveučilištu ili istraživačkom centru kako bi sudjelovali u autentičnom istraživačkom procesu. Aktivni znanstvenici održavaju predavanja kako bi učenicima približili teme i metode fundamentalnih istraživanja iz područja fizike elementarnih čestica. Tako pripremljeni, učenici sami provode mjerenja na stvarnim podatcima prikupljenima u eksperimentima (ALICE, ATLAS, CMS, LHCb) na najvećem akceleratoru na svijetu 'Large Hadron Collider' (LHC)  na CERN-u (Europski laboratorij za fiziku elementarnih čestica)", stoji u priopćenju. 

Na kraju dana, kako navode, do pet učeničkih skupina iz različitih gradova diljem svijeta pridružit će se videokonferenciji s CERN-om kako bi raspravili svoje rezultate i kombinaciju zajedničkih rezultata. U autentičnoj atmosferi učenici stječu predodžbu o međunarodnoj organizaciji modernih istraživanja, a istodobno i uče o subatomskim česticama kroz lako razumljive prezentacije fizičara izravno uključenih u istraživanja. 

Ove godine u razdoblju od veljače do travnja 2019. godine oko 15.000 učenika diljem svijeta posjetit će 215 obližnjih sveučilišta i sudjelovati u istraživačkome danu iz područja fizike elementarnih čestica. 

Učenici će analizirati produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih gotovo do brzine svjetlosti u 27 kilometara dugom kružnom LHC akceleratoru i preko videokonferencije zajedno ih interpretirati s znanstvenicima na CERN-u. Zanimljivo je da učenici u podatcima koje analiziraju mogu ponovno otkriti Higgsov bozon, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close