Hrvatski izazov u vlastitoj domovini

Josip izražava zabrinutost zbog sveprisutne upotrebe engleskog u domaćim ugostiteljskim objektima

"Treba dati priliku našim ljudima i malo ih bolje platiti. Onda će biti posla i radne snage", dodao je u videu koji je izazvao puno reakcija
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 02. 2024. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

@josip.pitesa Kako vi gledate na to ? Za jednu placu koju bi trebali dati nasem covjeku oni mogu isplatiit tri jendom Filipincu ! Bojkot takvih mjesta ! Nije mrznja ! Samo osjecaj manje vrijednosti i gazenje Hrvata i svega Hrvatskoga  #video #tiktok #hrvatska  #hrvatskatiktok #croatia #work #straniradnici #stranger #viral #hit #dalamcija #radio #predrasuse #novac #money #tiktokcr 

Tiktoker Josip Piteša na društvenoj se mreži požalio na strane radnike u Hrvatskoj, piše Index.hr.

"Nemam protiv nikoga ništa, ali žalosno je da u svojoj državi kad odem u kafić, restoran ili pekaru moram pričati engleski jezik. Mislim da je to prestrašno. Razumijem da svatko treba raditi i da svakome treba pružiti priliku, ali što će baba od 70 ili 80 godina kad ode kupiti kruh i na kasi je dočeka strankinja? Kako će se oni sporazumjeti?" pita se Josip.

"Treba dati priliku našim ljudima i malo ih bolje platiti. Onda će biti posla i radne snage", dodao je u videu koji je izazvao puno reakcija. Mišljenja njegovih pratitelja bila su podijeljena.

"I meni to smeta, valjda bi se oni trebali nama prilagoditi", "Slažem se s tobom! Nemam ništa protiv poštenih ljudi koji ovdje rade, ali barem neka se pokušaju uklopiti i neka nauče par riječi", "Uvijek pričam na hrvatskom jer ne vidim ni s njihove strane trud da bar kažu DOBAR DAN na hrvatskom, ali ni to, stoga samo hrvatski", "Slažem se u potpunosti. U ostalim zemljama je drugačije riješeno. Zamisli da Nijemci uče hrvatski jezik da mogu kupiti kruh i slično", neki su od komentara.

"Nije problem gledati serije na engleski i stavljati engleske hashtagove, ali je problem izgovoriti 'one bread please'?", "Pa lipi moj kad neće nitko radit… Svi bi lovu, ali da sjede doma pa onda nek radi tko hoće - nije baba problem, nego vi koji sjedite doma i snimate videe", "Jesi ti igdje bio van Hrvatske? Strani radnici su najnormalnija stvar svugdje u Europi, i ne, ne pričaju npr. francuski.. Nego engleski", pisali su drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close