VIDEO | Problem prijevoza

Jablanica: 50-ak učenika već 8 dana ne ide u školu

Iako je nastava počela još 4. rujna za kćerke Mersihe Begović danas je prvi dan u školi.
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 09. 2023. u 20:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Osnovnoj školi "Suljo Čilić" u Jablanici na nastavu nisu došla 52 učenika. U ponedjeljak čak 124 – s onima koji problem s prijevozom imaju solidarizirali su se i drugi roditelji.

Nemaju prijevoz 

Jedan odjel devetog razreda ovih dana pohađa tek dvoje-troje učenika. Na nastavi nisu svi jer djeca iz udaljenijih i prigradskih naselja nemaju osiguran prijevoz.

Kompanija koja je posljednjih godina prevozila djecu otkazala je suradnju. A dugotrajno rješenje zapelo je na javnim nabavama.

Iako je nastava počela još 4. rujna za kćerke Mersihe Begović danas je prvi dan u školi. Bez organiziranog prijevoza djevojčice nisu bile u prilici sigurno se i na vrijeme prebaciti iz Donje Jablanice, u kojoj žive, do škole i nazad. Gubile su tako puno, prenosi Federalna.ba

"Jedna djevojčica ima teškoća s govorom i ona gradivo koje učiteljica spremi ne stiže uraditi. Čak nemaju osjećaj da idu u školu, da imaju neke obveze da rade", priča Mersiha.

Zato je prihvatila ponudu Općine Jablanica, odnosno načelnika da se za onu djecu koja prijevoz nemaju u službu stave općinska vozila.

"Tako nek ostane idućih dana dok se prijevoz ne riješi. Neka njih u školi, evo ima neko rješenje", dodaje Mersiha.

Sjede kući

No, još je mnogo roditelja čija djeca već drugi tjedan sjede kući. Sin Mahira Mešića u ovu je školu, nakon pet razreda provedenih u jednoj područnoj, trebao krenuti prvi put.

"On je već deset dana izvan škole. Nije upoznao ni razrednicu, nije upoznao školske kolege", kaže Mahir.

Ne misli da su ad hoc rješenja, poput nuđenja prijevoza službenim vozilima, pametna. On želi da se situacija s prijevezom učenika riješi jednom zauvijek.

"Općina ima sredstva uplaćena od županije. Ne radi se ništa ili se ne želi raditi. Ne nudi se konkretno rješenje. S načelnikom smo imali tri sastanka, ništa nismo konkretno zaključili", ističe Mešić.

Pet godina

No, načelnik Jablanice Damir Šabanović jasnog je stava:

"Pokušavamo riješiti taj problem, ovo sve što se radilo zadnjih pet godina – sve su to improvizacije i do nekog trajnog rješenja mi moramo improvizirati. Djeca moraju ići u školu".

Pet se godina improvizira jer se toliko dugo pokušava postupak javne nabave usluge prijevoza učenika privesti kraju. 20 puta pokretan, s 39 žalbi obaran.

U međuvremenu, djecu počinju voziti prijevoznici koje plaćaju roditelji, sredstvima koja im općina direktno uplaćuje. Ove je godine jedan takav prijevoznik tu suradnju otkazao pred sami početak školske godine.

Kako dalje – nitko ne zna. Roditelji najavljuju prosvjed. Načelnik tvrdi da rješenje traže. A djeca, njih pedesetak, na nastavi nije već osmi dan.

Kopirati
Drag cursor here to close